FHI: Kunne trolig ha unngått en del smitte

I en ny rapport innrømmer Folkehelseinstituttet at man trolig kunne ha unngått en del smitte i fjerde smittebølge i Norge.

INNRØMMER: Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, innrømmer at Norge kunne ha unngått en del smitte i fjerde smittebølge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
INNRØMMER: Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, innrømmer at Norge kunne ha unngått en del smitte i fjerde smittebølge. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Onsdag publiserte Folkehelseinstituttet en rapport hvor de beskriver smittesituasjonen for covid-19 hos barn og unge etter skolestart høsten 2021. Det var smittespredning i denne gruppa som utgjorde hoveddelen av starten av fjerde smittebølge i Norge.

I rapporten kommer Folkehelseinstituttet med en innrømmelse:

«Selv om situasjonen kom under kontroll relativt raskt etter skolestart, kunne trolig en del smitte vært unngått», skriver FHI og fortsetter:

«Det nye testregimet burde vært bedre forberedt og kommet på plass tidligere og i områder med høy smitteforekomst kunne det vært gitt råd om testing av alle elever før de kom tilbake på skolen etter sommeren. Dessuten kunne større samlinger og arrangementer vært frarådet selv om skolene var på grønt nivå».

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Feilgrep

Likevel, mener FHI, viser erfaringene at det samlet sett er forsvarlig med normal drift i skolene på nåværende tidspunkt.

«Når de personer i risikogrupper i all hovedsak er vaksinert, er det ikke lenger forholdsmessig med strenge tiltak rettet mot barn. Smitte i skoler og barnehager kan håndteres med målrettet testing og grunnleggende smitteverntiltak», lyder konklusjonen.

Tidligere har både regjeringen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet innrømmet overfor Dagbladet at det var et feilgrep å ikke informere kommunene tidlig nok om test-for-karantenesystemet. FHI stempler systemet nå som «ikke optimalt» og «komplekst», samt opplyser at det var til dels mangel på hurtigtester.

OPPFORDRING: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener det kan bli aktuelt å innføre både lokale og nasjonale koronatiltak om helsetjenestene får en høy belastning. Video: NTB. Vis mer

Ungdom og omfattende smitte

I en pressemelding om rapporten uttaler forskere og barnelege ved FHI, Pål Surén, at smittespredningen startet allerede før skolestart.

- Mye av smittespredningen startet allerede før skolestart i forbindelse med ulike aktiviteter og sammenkomster, og mange elever begynte på skolen med uoppdaget smitte. Da elevene begynte på skolen igjen, fortsatte smittespredningen både innad på skolene og gjennom sosiale aktiviteter og arrangementer på og utenfor skolen, sier Surén.

Videre skriver FHI at «uvaksinert ungdom kan forårsake omfattende smittespredning, mens barn i barneskole- og barnehagealder bidrar betydelig mindre til spredningen, også i et åpent samfunn med generelt høyt smittenivå.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer