FHI leverte råd i dag

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier at de har levert sine råd om videre vaksinasjonsstrategi til regjeringen.

ATRAZENECA: Helse- og omsorgsminister Bent Høie om AstraZeneca-vurderinger. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at de har levert sine faglige råd om videre vaksinasjonsstrategi til regjeringen.

- Vi har levert det nå, i løpet av dagen i dag, men jeg vet ikke når regjeringen vil vurdere det og gi et svar på det.

ASTRAZENECA: Camilla Stoltenberg fra FHI om amerikansk AstraZeneca-forskning Vis mer

Strategi

Det har lenge vært knyttet interesse til hva FHI vil anbefale når det kommer til geografisk skjevfordeling og hvilke aldersgrupper som bør vaksineres først blant personer mellom 18 og 45 år.

- Vi har regnet på effekter av å endre vaksinasjonsrekkefølgen, altså for personer mellom 18 og 45 år, hvor vi støtter oss på matematiske modelleringer. Vi har nok kommet fram til at rekkefølgen får betydning for hvor fort man får kontroll på epidemien, men forskjellene er ganske marginale ettersom vi har kommet såpass langt i vaksinasjonsprogrammet, sier Bukholm.

VAKSINERING: FHI om vaksinefordelingen Vis mer

Prioritering

Regjeringens ekspertutvalg anbefaler å prioritere vaksinasjon av personer mellom 18 og 25 år.

- Hovedårsaken til det er at 18-, 19-, og 20-åringer ofte er ferdig med en eller annen form for skolegang, som ofte betyr at man skal få seg en jobb eller begynne å studere, og da må man ofte reise til et sted, sier leder for ekspertutvalget, Lars Vorland, til Dagbladet.

- Det er godt dokumentert at personer i denne situasjonen, som flytter til en fremmed by og knapt har felles undervisning, blir isolert. I tillegg har ungdommen stort sett et mer aktivt liv enn en 44-åring. Det er bakgrunnen for at vi mener at det kan være lurt å gjøre det.

Bukholm har tidligere fortalt at noen av de endringene som FHI har utredet, bør iverksettes raskt dersom de skal ha effekt. Blant annet er spørsmålet om ytterligere geografisk skjevfordeling noe han har sagt at FHI bør ta stilling til relativt raskt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer