<strong>OVERVÅLING:</strong> Folkehelseinstituttet opplyser om utfordringer knyttet til overvåking av epidemien. Foto: Heiko Junge / NTB
OVERVÅLING: Folkehelseinstituttet opplyser om utfordringer knyttet til overvåking av epidemien. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

FHI: Må fikses snarest

Folkehelseinstituttet opplyser at overvåkingen av epidemien må bedres snarest. Her er de største utfordringene på nåværende tidspunkt.

Publisert

Tidligere i september omtalte Dagbladet flere utfordringer knyttet til Folkehelseinstituttets registrering av smittetilfeller og utbrudd. I sin nyeste risikovurdering skriver de at overvåkingen av epidemien må bedres snarest.

«Overvåkingen av epidemien må snarest bedres slik at utbrudd oppdages tidlig og lokal og nasjonal situasjonsforståelse kan oppnås. Det krever raskere og enklere melding til MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer) ved at meldingen kan sendes direkte fra legenes elektroniske pasientjournalsystem», skriver Folkehelseinstituttet og fortsetter:

«Videre må kommuneoverlegene kunne formidle data fra sine digitale smitteoppsporingsverktøy til Folkehelseinstituttet, og Folkehelseinstituttet må presentere for kommuneoverlegene daglig eller ukentlig oppdaterte indikatorer for epidemien for deres kommuner.»

CORONAVRIRUSET: Direktør i helsedirektoratet Bjørn Guldvog kommer med en klar oppfordring til unge angående å teste seg for coronaviruset. Video: Christian Wehus / Dagbladet. Vis mer

Vil ha fortgang

I forrige uke sa direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet at de håper å få fortgang på arbeidet med å utbedre varslingssystemene.

- Det er flere utfordringer knyttet til våre varslingssystemer, slik som vi har beskrevet. Det jobbes med dette nå, og vi håper å få fortgang på det når man ser hvor viktig det er fra dag til dag. Dette er noe Folkehelseinstituttet har vært opptatt av i veldig lang tid – også før pandemien, sa Stoltenberg til Dagbladet og fortsatte:

- Nå er vi nødt til å oppfordre leger, sykehus og kommuner til å personlig følge opp dette tett. Vi håper at vi skal få automatisert elektroniske løsninger på dette så fort som mulig.

GLAD: Norge og Sverige nærmer seg hverandre i smittetrykk. Det er helsedirektør Bjørn Guldvog glad for. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Etterslep

I risikovurderingen går det fram at overvåkingen i smittevernet i mange år har vært preget av et stort digitalt etterslep, men at det siden pandemiens start har kommet betydelige forbedringer, som gjør FHI i stand til å presentere ukerapporter som er «blant de fremste i Europa»

Likevel er det behov for å forbedre overvåkingen og sikre god samhandling mellom kommunen og FHI.

Folkehelseinstituttet har identifisert de største utfordringene, og advarer om at de samlet sett gir kommuneoverlegene og FHI utilstrekkelig mulighet til å fange opp signaler og forstå situasjonen. Årsakene til manglene er dels tekniske og dels juridiske.

VURDERER SITUASJONEN: Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, vurderer fortløpende hvilke tiltak som bør iverksettes mot pandemien i Norge. Video: Andresen/Wehus, Dagbladet TV Vis mer

Utfordringene

Her er lista over de største utfordringene på nåværende tidspunkt:

  • Laboratoriene må ringe kommuneoverlegene om hvert positive svar i stedet for at disse svarene kan formidles elektronisk fra laboratoriene eller fra den nasjonale MSIS-laboratoriedatabasen.
  • Legene som har rekvirert prøvene, får svarene elektronisk fra laboratoriene, men kan ikke sende elektroniske meldinger direkte fra journalsystemet til MSIS med detaljerte data om smitteforholdene for pasientene. Legene må enten logge inn på en separat side for å sende meldingen eller sende den i posten. Dessuten er det uklarheter rundt melding fra teststasjonene der rekvirerende lege ikke nødvendigvis har tilstrekkelig informasjon til å fylle ut meldingen.
  • Kommuneoverleger som har digitale smitteoppsporingsverktøy, får ikke positive prøvesvar rett inn i disse og kan heller ikke formidle data fra disse verktøyene til MSIS.
  • Kommuneoverlegene kan ikke lese data i MSIS om tilfellene i egen kommune.
  • Presentasjon av løpende statistikk for egen kommune fra MSIS og andre systemer er ikke godt nok tilgjengelig for kommuneoverlegene.
  • Elektronisk registrering i vaksinasjonsregisteret SYSVAK må kunne gjøres fra flere steder enn helsestasjonene og fastlegekontorene slik at vi får en rask, nasjonal oversikt under utrulling av vaksinasjonskampanjen mot covid-19. SYSVAK-data må raskt kunne kobles med MSIS-data slik at vi kan måle vaksinasjonseffekten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer