FHI med gladmelding

Gode nyheter for de fullvaksinerte.

LITE SMITTE: Svært få fullvaksinerte smittes av coronaviruset, ifølge FHI. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LITE SMITTE: Svært få fullvaksinerte smittes av coronaviruset, ifølge FHI. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare en av 2 000 av dem som er fullvaksinerte i Norge har fått påvist coronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Det tilsvarer 0,05 prosent.

Av 782 393 personer som fikk to doser coronavaksine med anbefalt intervall, fikk bare 382 personer påvist viruset. Av disse var det få som utviklet symptomer på covid-19-sykdom, viser data i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og Nasjonalt vaksinasjon per 9. mai, skriver FHI.

- Svært god beskyttelse

- Dette viser at coronavaksinasjon gir vaksinerte svært god beskyttelse for dem som er fullvaksinerte, sier smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm.

Han legger til:

- Samtidig minner det oss om at vaksinasjon ikke har 100 prosent beskyttelse mot smitte eller sykdommen det vaksineres mot.

En person er fullvaksinert mot covid-19 én til to uker etter den andre og siste vaksinedosen. De fleste vaksinerte personene som smittes av coronaviruset, får bare mildere symptomer av kortere varighet enn hos uvaksinerte.

- I de få tilfellene hvor fullvaksinerte utvikler alvorlig sykdom dersom de smittes av coronaviruset, er det viktig å gjøre nærmere undersøkelser for å forstå hva som kan ha vært årsaken, sier Bukholm.

ADVARER: Bent Høie er klar. Ikke gjør dette når du får tilbud om coronavaksine. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

Utryddes blant eldre

Tidligere denne uka kom også Preben Aavitsland, overlege i Folkehelseinstituttet, med en gladmelding: pandemien er i ferd med å utryddes blant de eldre.

95 prosent av de koronasmittede i mai har vært under 60 år. Samtidig holdes antallet koronapasienter seg fortsatt lavt, skriver Aftenposten.

- Vi tolker det som at vi er i ferd med å utrydde epidemien blant eldre, sa FHI-overlege Preben Aavitsland.

Det skyldes vaksinering og at eldre har et mindre sosialt liv enn unge. I forrige uke var en stor andel av de smittede mellom 15 og 30 år, noe Aavitsland kaller forventet.

- Dette er en forventet konsekvens av at de unge vet at de sårbare er vaksinert, og at de selv ikke vil få alvorlig sykdom. Det er vår, og de vil treffe venner, sa han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer