FHI med klar juleoppfordring

FHI-kriseleder Line Vold kommer med en oppfordring før jula.

VAKSINE: Avdelingsdirektør i FHI Line Vold med oppfording til de frivillig uvaksinerte. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Kriseleder Line Vold i Folkehelseinstituttet svarer på spørsmål om coronasituasjonen i landet.

På spørsmål om at det foreløpig er påvist omikron i over 60 kommuner.

- Vi ser jo på vår overvåkning at andelen omikron-tilfeller, at det en økning i store deler av landet, sier Vold.

Vold sier til Dagbladet at siden det nå er kort tid til jul, kan det være lurt å være ekstra forsiktig, og unngå å møte så mange andre. Dersom man blir smittet i løpet av de neste dagene, kan man måtte være i isolasjon på julaften.

Årsaken er at man må være minst sju dager i isolasjon hvis man blir smittet, og det er nå bare åtte dager til julaften.

Hun viser til ukerapporten som viste at andelen omikron-tilfeller den siste uka har økt til nesten seks prosent.

Følger omikron-utviklingen

Tidligere presenterte FHI noen tall som viste at dersom man lar omikron-varianten sprer seg helt fritt, så kan oppmot 300 000 mennesker bli smittet. Dette er først og fremst en regneøvelse, for å vise smittepotensialet i omirkon-varianten, sier Vold. Hun understreker at dette er skisser og et foreløpig scenario, og at det hersker stor usikkerhet rundt disse tallene.

- Nå blir det spennende å følge med på den videre utviklingen av omikron-varianten i land med mye omikron-smitte, i tillegg til i Norge, sier Vold.

Hun sier at det ser ut til at smittsomheten er omtrent så høy som man trodde at den var.

- Nå har vi en god del kontaktreduserende tiltak på plass, så vi må følge situasjonen, og se hvordan utviklingen blir, sier Vold.

- God beskyttelse

Hun sier at noe av årsaken til at Norge er mer tilbakeholdne med bruken av coronoapass enn andre land, er at omikron-varianten ser ut til å smitte vaksinerte.

Vold sier at årsaken til at de nå har redusert intervallen mellom andre og tredje dose er for å øke beskyttelsen mot omikron.

- Oppfriskningsdosen ser ut til å gi god beskyttelse mot omikron-varianten, sier hun.

Forskning viser at omikron fester seg til øvre luftveier, heller enn langt nede i lungene. Dette omtaler Vold som et forskningsfunn som kan være interessant å se konsekvensene av.

- Ta vaksinen

Assisterende direktør Geir Bukholm i FHI skriver i en pressemelding torsdag formiddag at han oppfordrer alle til å ta oppfriskningsdosen med coronavaksiner.

- Vi antar at flere fullvaksinerte vil bli smittet fremover, særlig med omikronvarianten. Derfor er det viktig at alle som nå tilbys oppfriskningsdose velger å takke ja så snart de får tilbudet, skriver Bukholm.

- Nå skal svært mange tilbys oppfriskningsdose i løpet av få uker, dermed vil ikke begge vaksinetypene til enhver tid være tilgjengelig. Jeg oppfordrer dere til å takke ja til den vaksinen som tilbys slik at vi øker beskyttelsen for den enkelte og samfunnet raskt, sier Bukholm

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer