Stor vaksineplan:

FHI med Pfizer-advarsler

Folkehelseinstituttet advarer kommunene om utfordringer knyttet til Pfizer-vaksinen, som omfatter temperatur, doble doser og vaksineringssted.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Mandag publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) sin veileder for vaksinasjon mot covid-19. Særlig tas det hensyn til kandidaten til vaksineprodusenten Pfizer og BioNTech, og FHI advarer om utfordringer knyttet til temperatur, doble doser og vaksineringssted.

I veilederen beskriver Folkehelseinstituttet at disse vaksinedosene må transporteres og lagres ved 75 minusgrader inntil de leveres ut for transport til den enkelte kommune. Etter uttak fra ultrafryser, har vaksinedosene en holdbarhet på bare fem døgn.

Av veilederen går det fram at FHI regner med å kunne levere vaksinedoser innen åtte timer til kommuner på Østlandet, og innen 24 timer til kommuner i resten av Norge. Mens en liten andel av leveransene vil ta opptil 36 timer.

Folkehelseinstituttet opplyser at de vil kunne spore forsendelser i sanntid. Dette for å holdes orientert om eventuelle forsinkelser og problemer. Når vaksinedosene ankommer kommunen, kan de oppbevares som andre vaksiner ved en temperatur på to til åtte grader.

FYLLESYK: Audun Hågå i Legemiddelverket forteller om mulige bivirkninger den kommende vaksinen kan ha. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Norges største utfordring

Denne prosessen har helsedirektør Bjørn Guldvog nylig omtalt som den største praktiske utfordringen i Norge.

- Den største praktiske utfordringen handler om å få disse vaksinene fra de frysestedene hvor de lagres regionalt, og trygt ut til kommunene der de skal settes. Naturligvis har vi en plan i de enkelte kommunene for hvordan dette praktisk skal gjennomføres. Det er en stor jobb som overlates til kommunene, men som de har et profesjonelt apparat for å håndtere, sa Guldvog til Dagbladet.

- Fem dager høres ut som et hastverk.

- Det er en stor logistisk oppgave. Men fem dager er likevel en god del, og vi vet at vi kan sette mange tusen vaksiner i løpet av relativt kort tid dersom det er godt planlagt. Så jeg tror at kommunene vil få til dette på en god måte.

KLEMMING: Audun Hågå i Legemiddelverket svarer på spørsmål om når vi kan klemme andre igjen. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Kommunenes ansvar

Videre i veilederen kommer FHI med flere advarsler knyttet til Pfizer-vaksinen. For det første må kommunene ha et system for å overvåke temperaturen der hvor dosene oppbevares, helst med alarmfunksjon. Dersom vaksinedosene skal distribueres internt i kommunene, er det kommunene selv som har ansvar for at vaksinene fraktes ved korrekt temperatur.

«Ved brudd på kjølekjeden må kommunens vaksineansvarlige forholde seg til de retningslinjer som er gitt, og eventuelt kontakte Folkehelseinstituttet for å avgjøre om vaksinene fortsatt kan benyttes», skriver Folkehelseinstituttet og fortsetter:

«Kommunen skal sørge for forsvarlig oppbevaring av vaksinene. Ulike vaksinetyper skal holdes atskilt for å unngå feilvaksinering. Det må foreligge rutiner for sikring som minimerer muligheten for tyveri og annet av svinn av vaksiner som oppbevares i kommunen. Dette blir spesielt viktig i en knapphetssituasjon.»

VAKSINE: Disse gruppene blir prioritert først da vaksinen mot covid-19 er på plass. Video: Regjeringen Vis mer

Doble doser

FHI skriver også at personlig innkalling til vaksinering, og bekreftelse på oppmøte, vil være det mest hensiktsmessige for å hindre svinn og sikre riktig bruk. Særlig er dette aktuelt ved vaksinering med Pfizer-vaksinen.

FHI advarer om at doseintervallet for denne vaksinen er svært smalt. Dose to må gis mellom 19 og 23 dager etter første dose, og det må derfor lages tilsvarende detaljerte planer for å sette dose to innenfor korrekt tidsintervall.

Vaksineringssted

Folkehelseinstituttet advarer også om at den korte holdbarheten til Pfizer-vaksinene fører til at kommunene må vurdere nøye «om det er mulig med mange vaksinasjonssteder, som fastlegekontorer, og heller vurdere mer sentraliserte løsninger.»

Dersom mange skal vaksineres på samme sted til samme tid, såkalt «gymsalsvaksinering», så anbefaler FHI at dem som skal vaksineres får utdelt munnbind for å unngå smitte.

Norske helsemyndigheter anslår at Pfizers vaksinekandidat tidligst kan godkjennes til bruk i EU og Norge i slutten av desember. Deretter kan vaksinekandidatene til Moderna, AstraZeneca og Johnson & Johnson godkjennes fortløpende.

I motsetning til Pfizer-vaksinen, skal Moderna og AstraZeneca settes med fire ukers mellomrom. Moderna kan også oppbevares ved to til åtte grader i opptil 30 dager, mens AstraZeneca kan oppbevares ved to til åtte grader i opptil seks måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer