Influensavaksine:

FHI med rekord-innkjøp

Årets influensasesong er rett rundt hjørnet, og FHI har sikret seg ekstra mange vaksinedoser i år. De advarer mot en potensielt kraftig sesong med mange syke og flere med alvorlig sykdom.

REKORDMANGE: Folkehelseinstituttet har kjøpt inn rekordmange vaksinedoser av influensavaksinen i år. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
REKORDMANGE: Folkehelseinstituttet har kjøpt inn rekordmange vaksinedoser av influensavaksinen i år. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet har kjøpt inn over 1,8 millioner doser av influensavaksinen - omtrent 600 000 flere doser enn i fjor. Det er rekordmange, opplyser FHI til Dagbladet.

- Kommuner og helseforetak har foreløpig bestilt over 1,3 millioner doser til målgruppene for programmet, så etterspørselen er stor, sier Kjersti Rydland, som er seniorrådgiver ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI.

Lite beskyttelse

Hun opplyser at de foreløpig er midt i utsendingen av vaksine og at ikke alle kommuner har fått hovedsendingen av forhåndsbestilte doser ennå.

Ifølge FHI viser overvåkingen fra uke 40 at influensaaktiviteten i Norge er svært lav. Da fikk 0,2 prosent av dem som gikk til legen, diagnosen influensaliknende sykdom.

I snitt anslås det at 900 personer dør av sesonginfluensa per år.

På grunn av coronatiltak var det historisk lave smittetall og vaksinasjonstall forrige influensasesong. Det betyr at det er lite, om noe, beskyttelse i befolkningen når årets influensasmitte kommer for fullt.

SKAL MARKERE: Regjeringen fjerner «de aller fleste nasjonale smitteverntiltak» lørdag 25. september klokka 16.00. Slik skal «sjefen sjøl» markere åpninga av Norge. Video: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Kraftig sesong

Vaksineringen av risikogruppene og helsepersonell startet i løpet av oktober. Omtrent 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper for alvorlig influensa. I tillegg er det rundt 400 000 som jobber nær pasienter i helsetjenesten, opplyser FHI.

- Er det ekstra viktig å ta vaksinen i år, med tanke på at samfunnet er åpnet igjen?

- På grunn av fraværet av influensasykdom i befolkningen det siste halvannet året og milde influensasesonger før det, er det mange som ikke har hatt influensa på lenge. Influensavirus endrer seg fort og beskyttelsen mot de stammene som kan komme til Norge nå er derfor liten. Det kan føre til en kraftig sesong med mange syke og flere med alvorlig sykdom, sier Rydland.

Tidlig i vaksinasjon

Ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregisteret (SYSVAK) er det i underkant av 200 000 personer som er vaksinert så langt.

- Som sagt har ikke alle kommunene fått vaksiner ennå, så det er ennå veldig tidlig i vaksinasjonen, sier hun.

Ingen grupper frarådes å vaksinere seg mot influensa. Personer som ikke tilhører målgruppene må imidlertid selv betale for både vaksine og vaksinering.

Influensa-utbruddene pleier å starte rundt jul/nyttår og vare til ut mars. Man bør ta vaksine før utbruddet starter, gjerne i perioden fra oktober til desember. Det tar inntil to uker før vaksinen virker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer