Influensavaksine:

FHI med rekord-innkjøp

Årets influensasesong er rett rundt hjørnet, og FHI har sikret seg ekstra mange vaksinedoser i år. De advarer mot en potensielt kraftig sesong med mange syke og flere med alvorlig sykdom.

REKORDMANGE: Folkehelseinstituttet har kjøpt inn rekordmange vaksinedoser av influensavaksinen i år. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
REKORDMANGE: Folkehelseinstituttet har kjøpt inn rekordmange vaksinedoser av influensavaksinen i år. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet har kjøpt inn over 1,8 millioner doser av influensavaksinen - omtrent 600 000 flere doser enn i fjor. Det er rekordmange, opplyser FHI til Dagbladet.

- Kommuner og helseforetak har foreløpig bestilt over 1,3 millioner doser til målgruppene for programmet, så etterspørselen er stor, sier Kjersti Rydland, som er seniorrådgiver ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI.

Lite beskyttelse

Hun opplyser at de foreløpig er midt i utsendingen av vaksine og at ikke alle kommuner har fått hovedsendingen av forhåndsbestilte doser ennå.

Ifølge FHI viser overvåkingen fra uke 40 at influensaaktiviteten i Norge er svært lav. Da fikk 0,2 prosent av dem som gikk til legen, diagnosen influensaliknende sykdom.

I snitt anslås det at 900 personer dør av sesonginfluensa per år.

På grunn av coronatiltak var det historisk lave smittetall og vaksinasjonstall forrige influensasesong. Det betyr at det er lite, om noe, beskyttelse i befolkningen når årets influensasmitte kommer for fullt.

Kraftig sesong

Vaksineringen av risikogruppene og helsepersonell startet i løpet av oktober. Omtrent 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper for alvorlig influensa. I tillegg er det rundt 400 000 som jobber nær pasienter i helsetjenesten, opplyser FHI.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer