Coronavaksine i Norge:

FHI med stor endring

Folkehelseinstituttet kunngjør en rekke vaksineendringer, deriblant at folk nå anbefales å vente i tre måneder i stedet for tre uker med å ta oppfriskningsdose etter gjennomgått covid-19-infeksjon.

ENDRINGER: Folkehelseinstituttet kunngjør en rekke endringer i vaksinasjonsprogrammet. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB
ENDRINGER: Folkehelseinstituttet kunngjør en rekke endringer i vaksinasjonsprogrammet. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at de nå anbefaler folk å vente i tre måneder med å ta oppfriskningsdose etter gjennomgått covid-19-infeksjon. Tidligere lød FHIs råd at man burde vente i minst tre uker.

- Man bør vente i minst tre måneder, men hvor lenge man bør vente utover dette vil avhenge av personlige risikofaktorer og smittesituasjonen, sier seniorrådgiver Kristian Lie ved FHI til Dagbladet.

- Tidligere har vi sagt at minimumsintervallet er tre uker etter at man har blitt frisk etter covid-19 sykdom, men at det med fordel kan gå lengre tid da et lengre intervall som regel vi gi en bedre immunrespons.

Tidligere anbefaling

Lie sier at den forrige anbefalingen var basert på at det var lenge siden denne gruppen hadde mottatt sin forrige dose, at det var usikkerhet knyttet til om infeksjon med BA. 1-varianten ga vesentlig bedre beskyttelse og at det så ut til at antallet sykehusinnleggelser blant de eldste økte.

- Nå foreligger det nye data som tilsier at det er behov for en justering i råd om vaksinasjon etter gjennomgått infeksjon. Ny kunnskap tilsier at en BA. 1-infeksjon gir god beskyttelse mot omikron-varianter som sirkulerer nå. Derfor kan man vente i tre til fire måneder før oppfriskningsdosen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer