Coronavaksine i Norge:

FHI med stor endring

Folkehelseinstituttet kunngjør en rekke vaksineendringer, deriblant at folk nå anbefales å vente i tre måneder i stedet for tre uker med å ta oppfriskningsdose etter gjennomgått covid-19-infeksjon.

ENDRINGER: Folkehelseinstituttet kunngjør en rekke endringer i vaksinasjonsprogrammet. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB
ENDRINGER: Folkehelseinstituttet kunngjør en rekke endringer i vaksinasjonsprogrammet. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB Vis mer
Publisert

Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at de nå anbefaler folk å vente i tre måneder med å ta oppfriskningsdose etter gjennomgått covid-19-infeksjon. Tidligere lød FHIs råd at man burde vente i minst tre uker.

- Man bør vente i minst tre måneder, men hvor lenge man bør vente utover dette vil avhenge av personlige risikofaktorer og smittesituasjonen, sier seniorrådgiver Kristian Lie ved FHI til Dagbladet.

- Tidligere har vi sagt at minimumsintervallet er tre uker etter at man har blitt frisk etter covid-19 sykdom, men at det med fordel kan gå lengre tid da et lengre intervall som regel vi gi en bedre immunrespons.

Assiterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor det er viktig med oppfroskningsdose av coronavaksinen. Programleder: Vegard Krüger Vis mer

Tidligere anbefaling

Lie sier at den forrige anbefalingen var basert på at det var lenge siden denne gruppen hadde mottatt sin forrige dose, at det var usikkerhet knyttet til om infeksjon med BA. 1-varianten ga vesentlig bedre beskyttelse og at det så ut til at antallet sykehusinnleggelser blant de eldste økte.

- Nå foreligger det nye data som tilsier at det er behov for en justering i råd om vaksinasjon etter gjennomgått infeksjon. Ny kunnskap tilsier at en BA. 1-infeksjon gir god beskyttelse mot omikron-varianter som sirkulerer nå. Derfor kan man vente i tre til fire måneder før oppfriskningsdosen.

IMMUNITET: Har du hatt flere nærkontakter og tatt flere hurtigtester, men fremdeles ikke fått corona? Kan du være immun? Det svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på. Video: Jenny Emilie Aas/Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

Endringer

FHI opplyste først om endringen i et informasjonsbrev om vaksinasjonsprogrammet. I tillegg redegjorde de for en rekke andre endringer:

  • Regjeringen har nå besluttet at kommunene kan gi oppfriskningsdose til personer mellom 18 og 64 år som er i risikogruppene.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler nå at ungdom i aldersgruppen 12 til 17 år med alvorlig grunnsykdom bør tilbys en oppfriskningsdose.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide i andre og tredje trimester bør tilbys en oppfriskningsdose.
  • Folkehelseinstituttet mener at en oppfriskningsdose bør gis fire måneder etter forrige oppfriskningsdose.
  • Oppdaterte vaksiner mot omikronvarianten sendes ut til kommunene denne uka.
  • Nylig anbefalte EMA godkjenning av ytterligere en oppdatert Pfizer-vaksine, men denne vil ikke være tilgjengelig for bruk i Norge før om ei stund. FHI mener at dem som nå anbefales en oppfriskningsdose bør tilbys den vaksinen som til enhver tid er tilgjengelig.
ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Vaksine til gravide

Om anbefalingen til gravide, opplyser Lie ved FHI følgende:

- Gravide har økt risiko for alvorlig coronasykdom sammenliknet med ikke-gravide kvinner i samme alder. Risikoen for alvorlig sykdom øker utover i svangerskapet. Gravide med andre risikofaktorer, som for eksempel flerlingsvangerskap eller underliggende sykdom, har enda høyere risiko, sier Lie og fortsetter:

- Derfor har vi anbefalt at gravide i andre og tredje trimester tilbys oppfriskningsdose. Det bør ha gått minst fire måneder siden forrige dose.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer