Tredje dose i Norge:

FHI med uvanlig anbefaling

Folkehelseinstituttet gir en egen anbefaling om tredje dose for dem mellom 18 og 44 år som ikke er i risikogruppene eller gravide: De kan vaksinere seg om de selv ønsker det.

ANBEFALING: FHI anbefaler at friske personer mellom 18 og 44 år kan vaksinere seg med tredje dose om de selv ønsker det. Her ved vaksinesjef Geir Bukholm. Foto: Annika Byrde / NTB
ANBEFALING: FHI anbefaler at friske personer mellom 18 og 44 år kan vaksinere seg med tredje dose om de selv ønsker det. Her ved vaksinesjef Geir Bukholm. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Folkehelseinstituttet anbefaler at personer mellom 18 og 44 år, som er i risikogruppene eller utvalgte stadier av graviditet, bør vaksinere seg med tredje dose. For alle andre i den aktuelle aldersgruppen anbefaler FHI derimot at de kan vaksinere seg med tredje dose om de selv ønsker det.

Dette er en uvanlig formulering i FHIs coronavaksinasjonsanbefalinger, som også regjeringen gjentok i sin pressemelding søndag: «Men også alle andre i aldersgruppen 18 til 44 år kan vaksinere seg hvis de selv ønsker».

Som oftest gir FHI en anbefaling om hvorvidt en gruppe personer skal tilbys vaksine, ikke om de bør vaksinere seg eller kan vaksinere seg om de selv ønsker det. Da de vurderte coronavaksinasjon av barn og unge i aldersgruppene 16 til 17 år og 12 til 15 år, for eksempel, anbefalte de å tilby aldersgruppene coronavaksine. Det samme gjorde de da de vurderte behovet for tredje dose til personer over 65 år.

FHI forklarer at de nå ønsker å gi en differensiert anbefaling på grunn av mangel på sikker kunnskap om den individuelle nytten av en oppfriskningsdose.

Videre forklarer de at dersom de anbefaler at en gruppe mennesker bør vaksinere seg, så innebærer det en tydelig oppfordring om at den enkelte bør ta imot tilbudet. Det innebærer også aktiv oppsøking eller innkalling til vaksinasjon.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

Vaksinevalget

Assisterende direktør og vaksinesjef i FHI, Geir Bukholm, forklarer hva friske personer mellom 18 og 44 år bør legge vekt på når de skal beslutte om de vil vaksinere seg med tredje dose.

- Oppfriskningsvaksinene øker beskyttelsen mot mild, moderat og alvorlig sykdom, og mot smittespredning i alle aldersgrupper. Risikoen for alvorlig sykdom for dem som har fått to doser er liten hos friske personer i gruppen 18 til 45 år. Risikoen er imidlertid ikke null, og risikoen er trolig høyere for de eldste i denne gruppen, sier Bukholm til Dagbladet og fortsetter:

- Så man må vurdere risiko for å bli syk selv, og risiko for at man skal smitte andre i familie og bofellesskap eller de man ellers er i kontakt med.

TILLIT: De fleste i Norge har valgt å ta vaksinen. FHIs Frode Forland kommenterer vaksineutviklingen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Menn under 30 år

FHI skriver i sitt faglige grunnlag at tredje dose til personer mellom 18 og 44 år har etisk problematiske sider i en global kontekst. Vaksinefordelingen under pandemien har vært ujevn og urettferdig, hvor enkelte land tilbyr befolkningen en tredje dose, mens andre land stadig har lav vaksinedekning.

FHI skriver også at for personer under 30 år, særlig menn, er det mer usikkert om ønskede effekter av tredje dose veier opp for de uønskede effektene.

- I gruppen menn under 30 år er det spesielt en økt risiko for hjertemuskelbetennelse. Dette er en alvorlig bivirkning, men den er sjelden, og den har ikke ført til varige negative utfall så langt i Norge, sier vaksinesjef Bukholm til Dagbladet og fortsetter:

- Usikkerheten rundt smittesituasjonen, og ikke minst omikronvarianten, gjør at vi mener at det er riktig å åpne for vaksinasjon også for denne gruppen.

DYSTERT: Pfizer anslår at pandemien vil vare til 2024, FHIs Frode Forland kommenterer anslaget. Video: Dagbladet TV Vis mer

Øvrige vurderinger

For øvrig konkluderer FHI med at det er sannsynlig at tredje dose vil gi de samme bivirkningene som er beskrevet etter første og andre dose. Det er liten grunn til å tro at tredje dose vil gi andre og hittil ukjente bivirkninger, men oppfølgingstiden er kort og kunnskapen er begrenset, påpeker FHI.

I tillegg mener de at coronasituasjonen i Norge er alvorlig, og at den taler for å tilby oppfriskningsdose til personer mellom 18 og 44 år om smittetrykket er høyt og sykdomsbyrden øker. Samtidig påpeker de at en tredje dose sannsynligvis ikke vil løse problemet alene, og vil kunne ha kortvarig effekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer