Tredje dose i Norge:

FHI med uvanlig anbefaling

Folkehelseinstituttet gir en egen anbefaling om tredje dose for dem mellom 18 og 44 år som ikke er i risikogruppene eller gravide: De kan vaksinere seg om de selv ønsker det.

ANBEFALING: FHI anbefaler at friske personer mellom 18 og 44 år kan vaksinere seg med tredje dose om de selv ønsker det. Her ved vaksinesjef Geir Bukholm. Foto: Annika Byrde / NTB
ANBEFALING: FHI anbefaler at friske personer mellom 18 og 44 år kan vaksinere seg med tredje dose om de selv ønsker det. Her ved vaksinesjef Geir Bukholm. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Folkehelseinstituttet anbefaler at personer mellom 18 og 44 år, som er i risikogruppene eller utvalgte stadier av graviditet, bør vaksinere seg med tredje dose. For alle andre i den aktuelle aldersgruppen anbefaler FHI derimot at de kan vaksinere seg med tredje dose om de selv ønsker det.

Dette er en uvanlig formulering i FHIs coronavaksinasjonsanbefalinger, som også regjeringen gjentok i sin pressemelding søndag: «Men også alle andre i aldersgruppen 18 til 44 år kan vaksinere seg hvis de selv ønsker».

Som oftest gir FHI en anbefaling om hvorvidt en gruppe personer skal tilbys vaksine, ikke om de bør vaksinere seg eller kan vaksinere seg om de selv ønsker det. Da de vurderte coronavaksinasjon av barn og unge i aldersgruppene 16 til 17 år og 12 til 15 år, for eksempel, anbefalte de å tilby aldersgruppene coronavaksine. Det samme gjorde de da de vurderte behovet for tredje dose til personer over 65 år.

FHI forklarer at de nå ønsker å gi en differensiert anbefaling på grunn av mangel på sikker kunnskap om den individuelle nytten av en oppfriskningsdose.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer