Mutantvarianter

FHI: Minst 15 virus-varianter i Norge

Folkehelseinstituttet følger nøye med på nye varianter av coronaviruset, for å slå ned eventuelle utbrudd. - Hver uke teller, sier Frode Forland.

FØLGER MED: Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland følger med på nye virusvarianter. Foto: Terje Pedersen / NTB
FØLGER MED: Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland følger med på nye virusvarianter. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble den brasilianske varianten av coronaviruset påvist i Sverige for første gang. Den er blant mutantene Folkehelseinstituttet følger nøye med på. Så langt er den ikke påvist her.

Fagdirektør Frode Forland i FHI forteller Dagbladet at det for tiden sirkulerer minst 15 forskjellige kjente varianter av coronaviruset i Norge.

- Det er slik med virus at de forandrer seg. Så følger vi ekstra nøye med på de som er mer smittsomme, og da særlig den britiske varianten som er mest utbredt her, sier han.

I ukerapporten for uke 6 står det at det særlig er tre varianter som er av interesse: Den britiske varianten B.1.1.7, den sør-afrikanske B.1.351 og brasil-mutanten P1.

- Alle de tre mutantene kan vi slå ned med en forsterket TISK-strategi, forsikrer Forland.

TISK-strategien er testing, isolering, smittesporing og karantene.

Andre varianter

Torsdag ble enda en ny variant avdekket. Varianten har fått «navnet» B.1.525, og har flere av de samme endringene som den engelske, sør-afrikanske og brasilianske virusvarianten.

Andre varianter som FHI trekker fram i ukerapporten, er disse:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer