Mutantvarianter

FHI: Minst 15 virus-varianter i Norge

Folkehelseinstituttet følger nøye med på nye varianter av coronaviruset, for å slå ned eventuelle utbrudd. - Hver uke teller, sier Frode Forland.

FØLGER MED: Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland følger med på nye virusvarianter. Foto: Terje Pedersen / NTB
FØLGER MED: Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland følger med på nye virusvarianter. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ble den brasilianske varianten av coronaviruset påvist i Sverige for første gang. Den er blant mutantene Folkehelseinstituttet følger nøye med på. Så langt er den ikke påvist her.

Fagdirektør Frode Forland i FHI forteller Dagbladet at det for tiden sirkulerer minst 15 forskjellige kjente varianter av coronaviruset i Norge.

- Det er slik med virus at de forandrer seg. Så følger vi ekstra nøye med på de som er mer smittsomme, og da særlig den britiske varianten som er mest utbredt her, sier han.

FHI brukte 13 dager på å analysere det muterte viruset fra Nordre Follo. Nå rustes det opp i avdeling for medisinsk genetikk og klinikk for laboratoriemedisin ved OUS. Reporter: Amanda Walnum og Emilie Rydning. Vis mer

I ukerapporten for uke 6 står det at det særlig er tre varianter som er av interesse: Den britiske varianten B.1.1.7, den sør-afrikanske B.1.351 og brasil-mutanten P1.

- Alle de tre mutantene kan vi slå ned med en forsterket TISK-strategi, forsikrer Forland.

TISK-strategien er testing, isolering, smittesporing og karantene.

Andre varianter

Torsdag ble enda en ny variant avdekket. Varianten har fått «navnet» B.1.525, og har flere av de samme endringene som den engelske, sør-afrikanske og brasilianske virusvarianten.

Andre varianter som FHI trekker fram i ukerapporten, er disse:

B.1.1.64-viruset: Første gang sett i Drammen, Porsgrunn og Skien i november, og har stått bak mange utbrudd i Norge gjennom januar og februar.

B.1.177-viruset: Et av de mest utbredte virusene i Norge. Ser ut til å ha opprinnelse fra Spania på forsommeren.

B.1.258: Forårsaket tidligere utbrudd med påfallende hurtig spredning i Trøndelag, Nordland og Vestland i høst. Dette er en av virusvariantene FHI følger spesielt med på da det er mistanke om at denne varianten kan være noe mer smittsom.

B.1.160: Kjent fra turbussutbruddet i september. Det finnes undergrupper av viruset, blant annet B. 1.160_S477N, som er påvist i Oslo og Tønsberg.

B.1.1.28-virus: Påvist i Trøndelag. Har en ekstra mutasjon i spike-genet, men det antas å være uten betydning.

MUTASJON: Slik har det britiske viruset mutert. Video: Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier. Vis mer

B.1.88: FHI så tilfeller av viruset for første gang i desember, og viruset har nå ført til et utbrudd hos en matprodusent i Vestfold og Telemark.

B.1.36: Påvist i Innlandet, og Troms og Finnmark.

B.1.1.184: Et virus som er relativt nytt i Norge. Påvist i Harstad.

B1.36.21: Er blant virusene som dominerer i Oslo og Agder.

B.1.1.175 og B.1.1.102: Påvist i Viken. Sistnevnte har gitt utbrudd blant annet i Bærum.

3500 analyser

FHI følger nøye med på nye varianter av viruset. Et visst antall positive prøver sendes til FHI for dybdeanalyser. Det er kjørt rundt 3500 slike dybdeanalyser.

I flere europeiske land, blant dem Danmark, er den britiske varianten i ferd med å bli den dominerende i smittespredningen. I Norge har vi klart å slå ned mutant-utbruddene så langt.

- Vi gjør dette ved å gå kraftfullt ut lokalt ved utbrudd. Det er effektivt og hindrer generell smittespredning. Om vi skulle miste kontroll, må vi stramme inn tiltakene for alle. Det vil vi unngå.

Forland anslår at 10-15 prosent av alle registrerte smittetilfeller nå skyldes den britiske virusvarianten. Forrige uke anslo assisterende helsedirektør Espen Nakstad at tallet var 5-10 prosent.

- Vi prøver å holde tallet nede ved å ha stramme tiltak lokalt, blant annet med disse ringene som vi innførte. Vi håper vi kan holde det nede fram til alle risikogruppene er vaksinerte. Hver uke teller i forhold til dette og det er viktig å avdekke utbrudd tidlig.

Ser vaksineeffekt

Han understreker også at vi nå ser effekten av vaksinene. Det er nesten ingen utbrudd på sykehjem, det er nedgang i smitten blant eldre og færre dødsfall.

- Det europeiske smittevernbyrået rapporterer om de samme funnene i resten av Norden. Det er gode nyheter. Nå vet vi at vaksinen gir beskyttelse, sier Forland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer