Covid-19-vaksinasjon

FHI: Én dose til 12-15-åringer

Nå bør 12-15-åringer få én vaksinedose, mener FHI.

VAKSINERES: 13-årige Brian Alejandro Gascon får vaksine mot covid-19 i Havana på Cuba. Her er det den cubanske vaksinen Soberana Plus som gis. Foto AFP / NTB
VAKSINERES: 13-årige Brian Alejandro Gascon får vaksine mot covid-19 i Havana på Cuba. Her er det den cubanske vaksinen Soberana Plus som gis. Foto AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler nå at tenåringene som går på ungdomsskolen, født mellom 2006 og 2008, får tilbud om én dose koronavaksine i første omgang. Dette skriver de i en vurdering av corona-vaksinen.

  • Om regjeringen følger FHIs råd blir klart på en pressekonferanse med helseminister Bent Høie og regjeringen klokka 12 i dag.
LONG COVID: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om plagene long covid kan bringe, også for de yngre. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Reduserer risiko

Folkehelseinstituttet har brukt sommeren på å vurdere om barn og unge skal bli tilbudt koronavaksine, og har gitt et faglig grunnlag til helsedepartementet.

«Vi anbefaler å tilby årskullene i ungdomsskolen én vaksinedose i første omgang, da dette gir den beste individuelle nytte-ulempe avveiningen etter vår vurdering», vurderer FHI, og skriver videre:

«Ved et slikt tilbud vil ungdommen redusere egen risiko for alvorlig sykdom, og også redusere risiko for den sjeldne, men alvorlige bivirkningen myokarditt som først og fremst ses etter andre dose».

Full barnevaksinering

Barn og unge i alderen 12 til 15 år med risiko for å bli alvorlig corona-syk har allerede fått tilbud om vaksine i Norge.

Mange land er allerede i gang med vaksinering av barn over 12 år. Som Israel, Cuba, Finland, Danmark, Kypros, New Zealand, Irland og USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer