FHI om «endemi»-spådom: - Ikke urealistisk

Pandemien over ikke over før 2024, da den har gått over til en «endemisk» tilstand, anslår Pfizer. FHI stemmer i.

DYSTERT: Pfizer anslår at pandemien vil vare til 2024, FHIs Frode Forland kommenterer anslaget. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Pfizer anslår at pandemien vil vare fram til 2024.

Det opplyste Pfizers sjef Mikael Dolsten fredag, under en presentasjon til investorene. De anslår at noen regioner i verden vil fortsette å ha en pandemi mer enn to år til, mens andre land vil gå over til en «endemisk» tilstand med små og håndterbare virusutbrudd.

Det er i forbindelse med omikronvarianten av coronaviruset Pfizer kom med spådommen. Den har redusert effektiviteten av to vaksinedoser, og skapt frykt rundt om i verden.

Håper på mildere varianter

Fagdirektør Frode Forland i FHI mener anslaget ikke er helt urealistisk.

- Det er jo litt dystre utsikter, men det er kanskje ikke urealistisk når du ser på hvor ulikt vaksiner har vært delt verden over, sier han.

Som et eksempel er det bare cirka fem prosent som er vaksinert i Afrika.

- Det betyr at mange virus vil sirkulere rundt i mange forskjellige land, og det kan komme nye varianter som kan kreve at vi kanskje må inn og ha nye tiltak og nye vaksiner - også i vår del av verden.

Dette kan komme og gå i lang tid framover, ifølge Forland.

- Så får vi håpe at variantene blir mildere med åra, slik at vi slipper store nedstenginger i samfunnet for å håndtere situasjonen.

TILLIT: De fleste i Norge har valgt å ta vaksinen. FHIs Frode Forland kommenterer vaksineutviklingen. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Mengde forskjellige varianter

På spørsmål om samfunnet må stenge ned hver gang en ny variant oppstår, sier Forland at det bare er når vi får en ny variant som gir mer smittsomhet, eventuelt gir mer alvorlig sykdom og mindre effektiv vaksine, som avgjør.

- Vi har hatt en mengde forskjellige varianter gjennom pandemien og titalls ulike undergrupper av variantene.

Situasjonen framover er vanskelig å forutse, forteller han.

- Nå har vi en befolkning i Norge som er godt dekket med vaksine og vi tror at det vil være til stor hjelp både for omikron og andre varianter som kommer.

Sprer seg

Siden slutten av november har omikron-varianten tatt større og større plass. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) ble det 17. desember påvist minst 2060 tilfeller av varianten her i landet.

FHIs Line Vold har tidligere opplyst til Dagbladet at hun tror vi vil få en situasjon som likner på den vi ser i Danmark og i Storbritannia.

I Danmark har smitten tredoblet seg etter at omikron ble påvist. Samtidig har den britiske helseministeren Sajid Javid advart om at en million briter kan ha blitt smittet av omikronvarianten innen årsskiftet.

FLOM: Lørdag 18. desember ble Midt-Norge rammet av en kraftig flom. Enkelte kommer seg ikke på jobb, mens andre har oversvømte kjellere. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

- Dystre meldinger

- Synes du at dagens nasjonale tiltak er tilstrekkelig for omikron og dets angivelige trussel?

- Vi vet ikke helt. Vi tror de er gode nok til å slå ned det pågående deltautbruddet og at det forhåpentligvis også er effektivt for å holde kontroll over omikron, sier Forland.

Dette følger FHI med på fra uke til uke, sier han.

- Det kommer an på hvor fort vi får omikron inn og hvor stort innslag det får i forhold til smittespredningen i landet. Det er litt dystre meldinger fra både Danmark og Storbritannia på at dette går veldig fort. Er det for mange som blir smitta som blir syke. Er det for mange som blir smitta, er det også mange som blir syke. Så det må vi finne ut av og hindre at skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer