Ny omikron-variant:

FHI om Kraken: - Lite bekymret

FHI har så langt påvist to tilfeller av «Kraken» i Norge, og kan ikke utelukke at den sprer seg. Om den blir dominerende kan den gi ny smitteøkning, men FHI er foreløpig ikke bekymret.

KAN GI ØKNING: - Dette kan være en variant som potensielt kan gi ny smitteøkning dersom den blir dominerende i Norge, sier virusekspert i FHI, Karoline Bragstad. Her med helsedirektør Bjørn Guldvog ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB
KAN GI ØKNING: - Dette kan være en variant som potensielt kan gi ny smitteøkning dersom den blir dominerende i Norge, sier virusekspert i FHI, Karoline Bragstad. Her med helsedirektør Bjørn Guldvog ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

En ny undervariant av omikron, som har fått navnet «Kraken» av amerikanerne, spres i full fart i USA, hvor den har økt fra fire til 40 prosent på bare en måned.

Virusvariantens egentlige navn er XBB. 1.5. I Norge er det påvist to tilfeller av denne varianten i Trøndelag tilbake i uke 47 og 49.

Virusekspert Karoline Bragstad i FHI sier til Dagbladet at vi har en hel del XBB-varianter i Norge i dag. Spesielt varianten XBB. 1.4.1, «søstervarianten» til Kraken, som øker i Oslo.

- Begge variantene tilhører samme familie av virus, men XBB. 1.5 fra USA ser ut til å ha noe mer smittsomhet over andre varianter. Hvor mye mer smittsom denne varianten er i forhold til den vi har i Norge nå er likevel ennå noe uklart, sier hun.

- Er det sannsynlig at XBB. 1.5 allerede spres her?

- Vi kan ikke utelukke at også XBB. 1.5 varianten spres i Norge nå, men dette er ikke noe vi plukker opp i overvåkingen per nå.

Bragstad mener også at «Kraken» er et lite heldig navn på den nye virusvarianten.

- Varianten heter XBB. 1.5. Kraken er bare et svært uheldig kallenavn som «noen» har gitt den. Ikke offisielt og bør unngås, mener hun.

NY VARIANT: En ny undervariant av omikron, som har fått navnet Kraken. Denne overrasker helsedirektoratet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Kan gi smitteøkning

Bragstad forklarer at vi gjennom pandemien har hatt mange varianter som har hatt økt smittsomhet, og som unngår immunitet etter vaksine eller gjennomgått sykdom i ulik grad.

- Vi observerer at varianten har hurtig fått stor utbredelse i USA, det har også andre varianter tidligere uten at det har vært gjenspeilet i den norske virussituasjonen. Så langt er det svært få tilfeller utenfor USA, men vi vil følge godt med på utviklingen både i og utenfor Norge, sier hun og fortsetter:

NY VARIANT: Undervarianten av omikron, XBB.1.5 - også omtalt som Kraken, har ført til et stort smittehopp i USA. - Den er vurdert å være noe mer smittsom enn de variantene vi ellers har i omløp da viruset binder mer effektivt til vertscellen, men vi har ikke et absolutt mål, sier Karoline Bragstad i FHI til Dagbladet. Bildet viser varianten XBB.1. Foto: Shutterstock / NTB
NY VARIANT: Undervarianten av omikron, XBB.1.5 - også omtalt som Kraken, har ført til et stort smittehopp i USA. - Den er vurdert å være noe mer smittsom enn de variantene vi ellers har i omløp da viruset binder mer effektivt til vertscellen, men vi har ikke et absolutt mål, sier Karoline Bragstad i FHI til Dagbladet. Bildet viser varianten XBB.1. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

- Dette kan være en variant som potensielt kan gi ny smitteøkning dersom den blir dominerende i Norge. Varianten ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom og likner ellers vært mye på varianter vi allerede har i Norge.

- Lite bekymret

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa tidligere torsdag til Dagbladet at «den mest smittsomme varianten alltid vil vinne fram», på spørsmål om Kraken kan bli den dominerende varianten i Norge.

- Det er mulig at den allerede spres i Norge, siden den også er på påvist i andre europeiske land, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Bragstad er imidlertid mer tilbakeholden.

- Det er det for tidlig å si noe om. Vi har mange smittsomme varianter i sirkulasjon per nå. Og svært mange ulike varianter i omløp og vi har «søster» varianten allerede i omløp uten at det har gitt videre bekymring.

At det fortsatt vil komme nye varianter til Norge, og som vil gi smittespredning i ulik grad, er hun imidlertid sikker på.

- Men vaksinene er gode til å begrense alvorlig sykdom og død, og immuniteten i Norge er god så per nå er vi lite bekymret for denne varianten.

Følges tett

FHI følger imidlertid situasjonen nøye, og er i dialog med andre europeiske land, WHO og EUs smittevernbyrå ECDC.

- Akkurat denne varianten har lite utbredelse utenfor USA, men det er mange land som ikke har overvåking og dermed kan den være forekommende også i andre land. Det blir fulgt godt med på de land som overvåker og spredningen blant disse følges det tett med på. De viktigste følgene vil være alvorlig sykdom og i USA ser det ikke ut til at varianten gir mer alvorlig sykdom per nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer