FHI om ny variant: - Helt spesiell

Ny coronavirus-variant oppdaget i Botswana har flere mutasjoner til felles med tidligere bekymringsvarianter. FHI er «ikke bekymret per nå, men ekstra på vakt». - Absolutt en som det er viktig å følge med på framover, sier FHI-seniorforsker.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den nye coronavirusvarianten B.1.1.529 ble først oppdaget i Botswana i Afrika.

- B.1.1.529 er virkelig en endret utgave av SARS-CoV-2-viruset. Vi vet ennå svært lite om den nye varianten og den er enn så lenge påvist i svært få tilfeller. Likevel er den påvist forskjellige steder i Sør-Afrika og det kan tyde på at den er mer utbredt der enn det vi er klar over nå.

Det skriver seniorforsker og seksjonsleder Karoline Bragstad i Seksjon for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet i en e-post til Dagbladet.

- Varianten har svært mange mutasjonsendringer, og mange av disse i det viktige Spike-proteinet. Flere av endringene har vi funnet i andre bekymringsvarianter tidligere, så denne utgaven av coronaviruset er helt spesiell.

B.1.1.529 er hittil påvist i Botswana, Sør-Afrika og Hong Kong, ifølge The Guardian. Sistnevnte dreier seg om et importsmittetilfelle fra Sør-Afrika, skriver avisa.

- Verdt å følge med på

Men det at viruset har så mange endringer, betyr ikke nødvendigvis at det kommer til å ha en smittefordel - altså at det er mer smittsomt enn konkurrerende varianter, eller at vaksinene er mindre effektive mot den - ifølge Bragstad. Kanskje snarere tvert imot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer