FHI om ny variant: - Helt spesiell

Ny coronavirus-variant oppdaget i Botswana har flere mutasjoner til felles med tidligere bekymringsvarianter. FHI er «ikke bekymret per nå, men ekstra på vakt». - Absolutt en som det er viktig å følge med på framover, sier FHI-seniorforsker.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye coronavirusvarianten B.1.1.529 ble først oppdaget i Botswana i Afrika.

- B.1.1.529 er virkelig en endret utgave av SARS-CoV-2-viruset. Vi vet ennå svært lite om den nye varianten og den er enn så lenge påvist i svært få tilfeller. Likevel er den påvist forskjellige steder i Sør-Afrika og det kan tyde på at den er mer utbredt der enn det vi er klar over nå.

Det skriver seniorforsker og seksjonsleder Karoline Bragstad i Seksjon for influensa og annen luftsmitte i Folkehelseinstituttet i en e-post til Dagbladet.

- Varianten har svært mange mutasjonsendringer, og mange av disse i det viktige Spike-proteinet. Flere av endringene har vi funnet i andre bekymringsvarianter tidligere, så denne utgaven av coronaviruset er helt spesiell.

B.1.1.529 er hittil påvist i Botswana, Sør-Afrika og Hong Kong, ifølge The Guardian. Sistnevnte dreier seg om et importsmittetilfelle fra Sør-Afrika, skriver avisa.

- Verdt å følge med på

Men det at viruset har så mange endringer, betyr ikke nødvendigvis at det kommer til å ha en smittefordel - altså at det er mer smittsomt enn konkurrerende varianter, eller at vaksinene er mindre effektive mot den - ifølge Bragstad. Kanskje snarere tvert imot.

ØKENDE TREND: Line Vold mener økningen i antall sykehusinnleggelser og smittede er bekymringsverdig. Reporter: Marie Røssland. Video: Vegard Krüger. Vis mer

- Iblant dukker det opp helt unike utgaver av viruset uten at det får større betydning. Men denne er absolutt en som det er viktig å følge med på framover, skriver hun.

Hun viser til at det i seinere tid også har dukket opp en annen ny variant, B.1.640, som også ser ut til å ha sitt opphav i Afrika.

- Dermed er det nok mer enn bare deltavirus der ute i den store verden, men hvilken betydning dette vil få er det for tidlig å si noe om. Vi er altså ikke bekymret per nå, men ekstra på vakt.

- 32 mutasjoner

Coronavarianten ble først oppdaget i Botswana i Afrika, og i alt var det onsdag bare oppdaget ti tilfeller fordelt på tre forskjellige land, ifølge den britiske avisa The Guardian.

RÅD: Byrådsleder Raymond Johansen oppfordrer Oslofolk til å bruke munnbind i butikker, på kjøpesentre, på kollektivtrafikken og i taxi. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet TV. Marthe S. Lien / Dagbladet. Vis mer

B.1.1.529 har i alt 32 mutasjoner i Spike-proteinet, eller piggeproteinet. Mutasjoner i dette proteinet kan påvirke virusets evne til å infisere celler og spre seg, og dessuten gjøre det vanskeligere for immunceller å angripe patogenet.

Tom Peacock, virolog ved Imperial College i London, skriver i en serie Twitter-meldinger, gjengitt av avisa, at viruset «i aller høyeste grad bør overvåkes på grunn av den forferdelige Spike-profilen».

Han understreker imidlertid også at det kan vise seg at det er snakk om en enkeltstående «klynge» med liten spredningsevne.

- Jeg håper at det er tilfelle, skriver han.

Flere forskere følger viruset nøye, ifølge The Guardian, og virologer i Sør-Afrika er allerede bekymret etter det ble oppdaget flere tilfeller i Gauteng- området, i nærheten av Johannesburg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer