FHI: Over halvparten er overvektige

Andelen nordmenn med overvekt og fedme øker.

ØKER: Voksne nordmenn blir stadig større. Andelen med fedme øker. Foto: NTB / Shutterstock.
ØKER: Voksne nordmenn blir stadig større. Andelen med fedme øker. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer
Publisert

Flesteparten av voksne nordmenn har nå overvekt eller fedme. Unntaket er å være normalvektig.

Dette viser en oppdatert rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) publisert fredag 1. juli.

Bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme.

Overvekt regnes som BMI på 25 eller mer, som går over i fedme når BMI bikker 30. BMI regnes ut som vekt (kg) delt på høyde (i meter) i annen (altså høyde x høyde).

Overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI) Haakon E. Meyer er en av forfatterne bak den oppdaterte rapporten.

Vekta øker

Også ved forrige gjennomgang av andelen overvektige nordmenn, i rapporten publisert for fem år siden, var flertallet overvektige.

Det nye nå, er at vekta fortsetter å øke.

- Vekta fortsetter å gå opp hos voksne. Hos barn ser det ut til at andelen overvektige har stabilisert seg, sier Meyer til Dagbladet.

OVERLEGE: Haakon E. Meyer. Foto: FHI
OVERLEGE: Haakon E. Meyer. Foto: FHI Vis mer

Blant dem som er overvektige, er det flere med fedme og alvorlig fedme.

Overvekt defineres som en BMI over 25. Fedme tilsvarer BMI over 30, mens alvorlig fedme er BMI over 35.

BMI fra 30-34,9 er fedme grad 1, BMI 35-39.9 er fedme grad 2, mens BMI over 40 tilsvarer fedme grad 3.

Øker hos 40-åringer

- Hos 40-49 åringer øker andelen med fedme, både hos kvinner og menn. Mens hos 60-69-åringer ser det ut som det har vært en utflating hos kvinnene, mens mennene har økt hele veien, sier Meyer.

Hos menn 40-49 år har 27 prosent nå fedme. Hos kvinner i denne aldersgruppa er andelen 25 prosent. 6,8 prosent av menn har alvorlig fedme, altså BMI over 35, mens 8,2 prosent av kvinner har alvorlig fedme.

- Selv om flere menn enn kvinner har fedme, er det flere kvinner som har BMI over 35. Det er også flere kvinner som er undervektige, slik at spredningen er litt større hos kvinner enn hos menn, sier Meyer.

På slutten av 1960-tallet hadde bare fem prosent av norske menn i 40-åra fedme. For kvinnene ble andelen med fedme redusert fra 13 til sju prosent fra 1960-tallet fram til slutten av 1970-tallet, før det begynte å øke igjen fra 1980.

OVERVEKTIG: I den nye serien til Ronny Brede Aase snakker han om at han var stor allerede som barn. Video: NRK TV Vis mer

Stabilisert hos eldre

I aldersgruppa 60-69 år har nå 25 prosent av både kvinner og menn fedme. Blant disse har det vært en stabilisering i andelen over tid, den har ikke økt siste tida.

Tallene i FHIs rapport er basert på Helseundersøkelsen Nord-Trøndelag (HUNT) og Tromsøundersøkelsen. Disse store befolkningsundersøkelsene har vært utført siden 1984, slik at det er mulig å se på utvikling over tid. Deltakerne i undersøkelsen er målt og veid, og det er altså ikke selvrapporterte data.

Andelen med fedme er større utenfor byene enn i byene. 22 prosent har fedme i Nordland, mot bare 11 prosent i Oslo, viser selvrapporterte tall fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen (NHUS), som ble gjennomført av Folkehelseinstituttet i 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer