Covid-19:

FHI-overlege refser USA

Det amerikanske helsedepartementet har påvirket CDCs ukerapporter om covid-19, ifølge Politico. FHI-overlege Preben Aavitsland er svært kritisk.

VALGKAMP: President Donald Trump i full sving med forberedelser til presidentvalget i novemeber. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
VALGKAMP: President Donald Trump i full sving med forberedelser til presidentvalget i novemeber. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Eksperter har vært bekymret for politisk påvirkning av prosesser knyttet til en covid-19-vaksine og legemidler i USA. Nå melder Politico at Helsedepartementet har påvirket arbeidet med ukerapportene til Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som tilsvarer Folkehelseinstituttet.

- Dersom reportasjen i Politico er korrekt, ser det ut til at regjeringen i USA tvinger CDC til å forandre sine råd så de skal passe med presidentens virkelighetsoppfatning eller hans beslutninger, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til Dagbladet og fortsetter:

- De fleste som jobber med smittevern rundt i verden, sjekker faglige råd fra CDC, altså vårt søsterinstitutt i USA. Nå kan vi ikke vite om disse rådene er forandret for å tekkes presidenten. Dette er fullstendig ødeleggende for CDCs troverdighet.

Avsløring

Politisk ansatte kommunikasjonsrådgivere ved Helsedepartementet har krevd tillatelse til å gjennomlese og foreslått endringer i CDCs ukerapporter, melder Politico og viser til e-poster og kilder med kjennskap til situasjonen.

De skriver også at CDC har vært under betydelig press for å få rapportene til å sammenfalle med president Donald Trumps uttalelser. CDC-representanter skal ha protestert mot de mest betydelige endringene, men i noen tilfeller ha tillatt endringer i ordlyden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer