FHI: R-tallet over 1

De siste beregningene viser at R-tallet nå er over 1 i Norge.

SMITTE: På dagens pressekonferanse understreket helseminister Bent Høie Oslo står i førstelinjen i kampen mot coronaviruset. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) melder i sin ukesrapport at R-tallet i Norge nå beregnes til å være 1,26.

- Modellen estimerer at det totalt har vært 69 600 - 92 300 smittede i Norge. Med få nye innleggelser vil det være større usikkerhet i reproduksjonstallet, opplyser FHI.

Det betyr at hver coronasmittet smitter flere enn én person.

- Reproduksjonstallet viser at epidemien nasjonalt sannsynligvis er økende, skriver de.

Økning i fem fylker

FHI skriver også at det har vært en økning i antall meldte tilfeller den siste uka i fem fylker. De fylkene er Innlandet, Agder, Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo.

- Flest tilfeller ble det meldt fra Oslo. 281 tilfeller i uke 38 mot 222 tilfeller i uke 37, står det i rapporten.

Folkehelseinstituttet opplyser at de har blitt informert om ni utbrudd forrige uke. Utbruddene var knyttet til private arrangementer, skoler og helsetjenesten.

En stor andel av tilfellene i uke 36 og 37 skyldtes utbruddene i Bergen og Fredrikstad/Sarpsborg, mens økningen i forrige uke primært skyldes et smittehopp i Oslo.

Her ble folk smittet

- At R-tallet er over 1 viser det FHI har tatt fram. Vi har et pågående utbrudd i Oslo som gir oss all grunn til uro. Vi har også hatt utbrudd i store kommuner som Bergen. Det er avgjørende nå at de tiltakenesom settes inn virker slik at dette R-tallet ikke bidrar til at vi nasjonalt i store deler av landet opplever en økning i smittespredningen. Det vil innebære at vi må komme med strengere nasjonale tiltak, sier helseminister Høie til Dagbladet.

Utviklingen de siste ukene gjør også utslag for R-tallet, forklarer Line Vold.

- Mens R-tallet lå på 0,88 ligger tallet nå på 1,26. Dette tallet reflekterer spredningen i begynnelsen av september-måned. Det er viktig å huske på at det er stor usikkerhet knyttet til dette estimatet, fortsetter hun.

«Blant dem som var registret smittet i utlandet i uke 37–38, var det 3 som hadde vært i land som på innreisetidspunktet var unntatt karantene («gule land»), og 69 personer hadde reist i land som krever karantene ved innreise til Norge («røde land»). Mest vanlig smitteland siste to uker var Polen og Tyrkia», står det i ukesrapporten.

«Matematisk modellering indikerer en lav og relativ stabil smittespredning i sommer fram til slutten av august måned og en økende smittespredning i starten av september. Så langt i epidemien er det estimert at om lag 1,5 prosent av befolkningen har vært smittet med covid-19», skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer