Corona i Norge:

FHI seint ute med vaksiner

Folkehelseinstituttet har fortsatt ikke iverksatt vaksinasjon med fjerde dose av personer mellom 18 og 64 år som er i risikogruppene i Norge, til tross for at de planla oppstart 1. september. Samtidig varsler de at de vil trappe opp vaksinering av personer over 65 år.

Assiterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om hvorfor det er viktig med oppfroskningsdose av coronavaksinen. Programleder: Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Assisterende direktør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at de ikke har iverksatt vaksinering med fjerde dose av personer mellom 18 og 64 år som er i risikogruppene. Dette til tross for at de i utgangspunktet planla oppstart av vaksinering av den aktuelle gruppen 1. september.

28. juli skrev Folkehelseinstituttet følgende i en faglig vurdering til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om vaksinasjon av personer mellom 65 og 74 år og personer mellom 18 og 64 år med risiko for alvorlig covid-19-sykdom:

«Planlagt oppstart for vaksinasjon av disse gruppene ble satt til 1. september, men med mulighet for både å framskynde eller utsette oppstart, avhengig av smittesituasjonen. Målgruppen utgjør drøyt én million personer».

ASSISTERENDE DIREKTØR: Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB
ASSISTERENDE DIREKTØR: Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Vil bli faset inn

Omkring ei uke seinere skrev FHI følgende til HOD i et informasjonsbrev:

«Folkehelseinstituttet vil i løpet av noen få uker komme tilbake med informasjon om tidspunkt for oppstart av vaksinasjon med ny oppfriskningsdose til personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp».

Bukholm sier til Dagbladet at denne gruppen vil bli faset inn.

- For risikogruppene 18-64 år er de med svekket immunforsvar allerede prioritert for fjerde dose, slik at også de har fått tilbud før 1. september, sier Bukholm og fortsetter:

- Personer som ikke har svekket immunforsvar, men som tilhører andre risikogrupper og er i alderen 18-64, blir deretter faset inn. Datoen for innfasing av denne siste gruppen er foreløpig ikke publisert.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Foran skjema for noen grupper

Den assisterende folkehelsedirektøren forteller at de derimot var tidligere ute enn planlagt med oppstart for vaksinasjon av personer mellom 65 og 74 år.

- Vi har planlagt for generell oppstart for høstens vaksinering med oppfriskningsdoser fra cirka 1. september, der de ulike gruppene skulle fases inn på riktig tidspunkt etter oppstart, slik at de som har størst behov for oppfriskningsdoser får tilbud først.

- Vi har valgt å forsere dette løpet ved at vi startet vaksinering av personer som er 80 år eller eldre allerede i sommer, og dessuten valgte å fortsette med gruppen 65-74 år rett etter aldersgruppen 80 år og eldre og i god tid før 1. september.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer om apekopper. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Varsler opptrapping

Utsettingen av vaksineplanen skjer under et år etter at Eldreombudet ba om at utrullingen av tredje dose i Norge skulle granskes som følge av manglende vaksinasjonstempo. I skrivende stund har bare halvparten av personer som er 80 år eller eldre i Norge fått fjerde dose.

Bukholm peker på at 91 prosent av befolkningen over 16 år i Norge har fått to doser med coronavaksine, og at 93 prosent av personer over 65 år har fått tre doser.

- Det gir en høy grunnimmunitet i befolkningen og en høy grad av beskyttelse hos dem som er aller mest utsatt for å kunne bli alvorlig syke, dersom de blir smittet. Vi ser også at omikronvariantene gir mildere sykdom hos dem som blir smittet, sier Bukholm og fortsetter:

- Likevel mener vi at det er viktig at de eldste får en andre oppfriskningsdose (fjerde dose journ.anm.) nå. Dette gjelder dem som er 65 år og eldre. Det vaksineres stadig flere personer per uke med fjerde dose, men vi ønsker at dette intensiveres ytterligere. Derfor startes det en mer aktiv kampanje i medier fra nå, med målgruppe 65 år og eldre.

Vaksineeffekten avtar

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at helsemyndighetene har anbefalt en fjerde dose til utvalgte grupper fordi at man ser at vaksineeffekten avtar over tid for de eldste.

- Det er ganske lenge siden man fikk den forrige dosen, og det har vist seg at beskyttelsen mot å bli alvorlig syk styrkes når personer i de eldste aldersgruppene får en oppfriskningsdose, sier Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Dersom dem som er mest utsatt for å bli alvorlig syk er godt beskyttet, vil det bli færre innleggelser på sykehus i høst og vinter, noe som gjør at man kan leve mer normalt i samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer