FHI slår alarm

Folkehelseinstituttet frykter at coronarelaterte bevilgninger fra regjeringen vil reduseres ytterligere i 2023 og slår alarm om de mulige konsekvensene.

SLÅR ALARM: Direktør Camilla Stoltenberg mener at ytterligere reduksjon i bevilgninger til FHI vil svekke beredskapen og overvåkingen av pandemien. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLÅR ALARM: Direktør Camilla Stoltenberg mener at ytterligere reduksjon i bevilgninger til FHI vil svekke beredskapen og overvåkingen av pandemien. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Basert på de coronarelaterte bevilgningene i 2022, anslår jeg at regjeringen vil kunne halvere dagens coronarelaterte bevilgninger til Folkehelseinstituttet i 2023. Dette kan imidlertid endres om det kommer en ny stor smittebølge til høsten, sier hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved FHI til Dagbladet.

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI støtter Gayorfar.

- Anslaget er i tråd med de signalene vi har oppfattet. Dette er midler som vi har brukt i 2020, 2021 og i år på å bygge opp systemer og kapasitet for å håndtere pandemien. Det er penger som vi ikke kan slutte å bruke uten å samtidig svekke beredskapen og overvåkingen, sier Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Vi vet selvsagt ikke hvor store bevilgninger vi får i statsbudsjettet for 2023, men vi forbereder oss på en ytterligere reduksjon. Slike anslag er antakelser som vi gjør oss for å kunne forberede oss på framtida.

Risiko i dag

Gayorfar sier at FHI allerede i år sliter med å håndtere budsjettkutt. Derfor frykter han at situasjonen vil gå fra vondt til verre neste år dersom de ikke lykkes med å belyse hvor ille situasjonen er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer