Corona:

FHI: Smittetoppen er over

Samtidig advarer de om at det kan komme en ny bølge til våren. Her er landene det er munnbind-krav nå.

VARIERER: Restriksjonene varierer veldig fra land til land, forteller Frode Forland i FHI. - Noen krever coronapass og ferske tester. Foto: Gaizka Iroz / AFP / NTB
VARIERER: Restriksjonene varierer veldig fra land til land, forteller Frode Forland i FHI. - Noen krever coronapass og ferske tester. Foto: Gaizka Iroz / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittetoppen for covid-19 med den nye omikronvarianten BA.5 nærmer seg toppen nå. Utover i juli er det ventet at antallet smittetilfeller går ned, melder Folkehelseinstituttet en i rapport i dag.

- Til høsten eller vinteren venter vi en ny mulig smittebølge med en ny variant av viruset. Hvordan denne varianten eller sykdomsbildet blir da, vet vi ikke noe om nå, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Men fagfolkene har registrert at sykdomsbildet nå med BA.5 er ganske likt som med den forrige omikronvarianten BA.2. Som igjen har vært mildere mot de smittede enn delta-varianten før der.

Pasientene: 76 år

Og sykehusbehandling ligger på omtrent halve nivået som i vinter – rundt 300 nye pasienter i uka mot over 600 da.

Antallet sykehusinnleggelser med covid-19-pasienter har økt gradvis de fem-seks siste ukene: 214 innleggelser i uke 24, 304 i uke 25 og 335 innlagte pasienter i uke 26 (27. juni - 3. juli).

Gjennomsnittsalderen på de corona-innlagte pasientene har vært 76 år.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer 23. juni år hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Munnbind i Italia og Portugal

- Er det spesielle ferieland der norske turister må være spesielt varsomme nå?

- Restriksjonene varierer veldig fra land til land. Noen krever coronapass og ferske tester. Her må hvor og en sette seg inn i reglene for det landet de skal til. Jeg sjekket for eksempel Portugal og Italia nå nettopp. Der er det påbudt med munnbind der det ikke er mulig å holde avstand på offentlig sted, sier Forland.

Isolasjon i 5-7 dager følger ved smitte.

Her har FHI samlet flere nettsteder med oppdateringer for ulike land.

- Er det noen her hjemme som fortsatt bør bruke munnbind?

- Det er ingen påbud. Hver og en må vurdere sin egen helse og risiko ved smitte. Så det kan være fornuftig å bruke munnbind for de som er utsatt for alvorlig sykdom.

- Flere sykehus melder om sprengt kapasitet på grunn av covid-pasienter. Når vil sykehusene merke nedgang i pasienter?

- Det kommer nok noe etter at selve smittetoppen er over. Vi vil anta mot slutten av juli, sier Forland.

Nå anbefaler Folkehelseinstituttet også at kommunene skal tilby alle som bor på sykehjem og alle over 75 år en ekstra dose vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer