Influensa- og coronavaksinasjon:

FHI snur etter én måned

Folkehelseinstituttet anbefaler å prioritere tredje dose foran influensavaksinasjon. Dette én måned etter at de anbefalte det motsatte. Eksperter mener at FHI valgte riktig.

SNUDDE: Folkehelseinstituttet har anbefalt kommunene å omprioritere når det kommer til vaksinasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SNUDDE: Folkehelseinstituttet har anbefalt kommunene å omprioritere når det kommer til vaksinasjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Fredag opplyste Folkehelseinstituttet landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere at de nå anbefaler å prioritere å sette oppfriskningsdose med coronavaksine framfor influensavaksine til personer over 65 år i Norge.

Dette framgår av et informasjonsbrev som FHI publiserte mandag formiddag. Brevet ble sendt omkring måned etter at FHI anbefalte kommunene å prioritere influensavaksinasjon foran oppfriskningsdose til eldre. Brevene er signert av vaksinesjef Geir Bukholm og avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg.

Da FHI innledningsvis anbefalte å prioritere influensavaksinasjon, ble det blant annet informert om at distribusjonskapasiteten som brukes til kjøletransport av coronavaksiner i oktober skulle brukes til distribusjon av influensavaksiner.

CORONA: Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, er misfornøyd med hvordan kommunens innbyggere har håndtert pandemien den siste tiden. Foto/video: NTB Vis mer

FHI: Ikke noe problem

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at omprioriteringen i mange kommuner ikke vil være noe problem.

- Dersom en kommune har begrenset vaksineringskapasitet, ber vi dem først vaksinere eldre over 65 år med oppfriskningsdose med coronavaksine før de vaksinerer de samme med influensavaksine, sier Aavitsland og fortsetter:

- I mange kommuner er dette ikke noe problem ettersom fastlegene tar seg av influensavaksinering, slik de har gjort i mange år mens coronavaksineringen skjer på et kommunalt vaksinasjonssenter.

Aavitsland sier at antallet satte oppfriskningsdoser vil øke raskt.

- Det er allerede gitt over 100 000 oppfriskningsdoser, og antallet vil øke raskt de kommende ukene etter hvert som kommunene får kalt inn folk og kommunene får levert vaksiner.

FHI forventer lavere oppslutning om oppfriskningsdose i Norge sammenliknet med de to første dosene. Blant annet har de funnet at hele 30 prosent av helsepersonell er negative eller usikre på om de vil ta imot et tilbud om oppfriskningsdose.

NYE TILTAK: Kommunelege i Tromsø, Inger Hilde Trandem, presenterer de nye tiltakene som er i form av påbud. 5. november 2021. Video: Tromsø Kommune Vis mer

- Det var riktig

Årsaken til at FHI anbefaler kommunene å omprioritere er at spredningen av influensavirus lar vente på seg, mens spredningen av covid-19 øker raskt. Samtidig viser nyere data, ifølge FHI, at vaksinenes evne til å hindre smittespredning faller noe med tida, og at risikoen for å bli alvorlig syk kan vær høyere for de aller eldste selv om de er fullvaksinert.

Til tross for at FHI nå har snudd, mener Aavitsland at de valgte riktig.

- Vi mener det var riktig å få kjørt ut halvannen million influensavaksiner og at kommunene kom i gang med vaksineringen i oktober slik at risikogruppene og helsepersonell fikk sin influensavaksine i tilfelle influensasesongen skulle starte tidligere, slik RS-virus-epidemien gjorde. Heldigvis kom ikke influensaepidemien tidligere enn normalt, sier Aavitsland og fortsetter:

- Nå kan vi benytte all transportkapasitet, og kommunene kan bruke nesten all vaksineringskapasitet til oppfriskningsdose av coronavaksine for de eldre.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

Får støtte

Forsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo (UiO) mener at FHI tok riktig valg.

- Jeg er av den klare oppfatning at det var riktig å prioritere influensavaksinering før en tredje dose med coronavaksine. Absolutt alt vi har av tilgjengelige data bekrefter at to doser med coronavaksine gir svært god og langvarig beskyttelse mot alvorlig sykdom og død, sier Grødeland til Dagbladet og fortsetter:

- Hos de aller eldste er effekten av vaksinene typisk en del dårligere enn for andre, og den tredje dosen vil kunne gi disse bedre beskyttelse. Likevel, vi vet at to doser faktisk også gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom hos de aller eldste og mest utsatte gruppene.

TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket for å holde smitten nede. Vis mer

Ekspert: Riktig og fornuftig

Professor Anne Spurkland ved UiO omtaler beslutningen som riktig og fornuftig.

- Jeg synes at det virker fornuftig å prioritere influensavaksinen først. Det er to år siden forrige influensasesong, og vi kan regne med at årets influensaepidemi kan bli mer omfattende enn vanlig. Dette fordi folk har noe dårligere immunforsvar mot viruset, siden det ikke ble noe gjensyn med viruset i fjor under smittevernbegrensningene i pandemien, sier Spurkland til Dagbladet og konkluderer:

- Det er bedre å være føre var når det gjelder tilbud om influensavaksinasjon til de mest utsatte. Coronavaksinen beskytter fortsatt bra mot alvorlig sykdom og død, så noen ukers forsinkelse for oppfriskningsdose tenker jeg at er forsvarlig når de ulike hensynene skal veies opp mot hverandre.

Krevende influensasesong

Grødeland fastslår at overbelastning av helsevesenet er en av de største truslene vi står overfor i Norge. Hun sier at det er mulig at årets influensasesong bli ekstra krevende, slik som influensasesongen for fire år siden, da 7600 personer ble innlagt med influensa og 1400 personer døde.

- Dette var et år med ekstra kraftig sesonginfluensa, men hvert eneste år legges tusenvis av eldre inn på norske sykehus med influensa. Da man prioriterte influensavaksinering var dette altså svært viktig fordi det vil kunne redusere det antallet eldre som trenger sykehusinnleggelser, sier Grødeland og fortsetter:

- Det vil redusere presset på helsevesenet, og dermed sette oss bedre i stand til å håndtere alle de virusene som nå sirkulerer og forårsaker sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer