Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FHI snur om karanteneregel

Folkehelseinstituttet opplyser at husstandsmedlemmer til personer som har reist utenfor Norden, likevel ikke må sitte i karantene.

Fredag formiddag melder Folkehelseinstituttet at de foreløpig endrer sin regel for husstandsmedlemmer til reisende fra land utenfor Norden.

Fredag morgen skrev de at også husstandsmedlemmene må sitte i karantene, men nå trekker de altså regelen inntil videre.

Det betyr at dersom du bor sammen med noen som sitter i karantene på grunn av at de har reist utenfor Norden de siste 14 dagene, så slipper du å sitte i hjemmekarantene.

KLAR TALE: Lege, Harald Doblaug, svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere. Vis mer

Gjeldende råd om karantene er følgende:

  • Alle som har vært på reise i land utenfor Norden siden 27. februar 2020 skal være i hjemmekarantene i 14 dager etter hjemkomst.
  • Nærkontakter til personer som har fått påvist covid-19 skal også være i hjemmekarantene 14 dager.

Restriksjonene omfatter også reisende til Norge via nordiske land, etter opphold utenfor Norden, opplyser Helsedirektoratet.

Torsdag kunngjorde helsemyndighetene dramatiske tiltak for å hindre spredning av coronaviruset. Til nå har 750 personer blitt smittet av viruset i Norge, mens én person er erklært omkommet som følge av viruset.

156 av personene er smittet i Norge, og gjennomsnittsalderen for de smittede er 46,2 år.

Folkehelseinstituttet har tidligere fredag kunngjort at de ikke vil teste alle som befinner seg i hjemmekarantene. Disse personene skal heller ikke kontakte helsevesenet med mindre de har behov for helsehjelp.

- Vi forstår at alle ønsker visshet om de er smittet eller ikke, men vi er i en situasjon hvor det må gjøres prioriteringer for å beskytte de mest sårbare i samfunnet og de som behandler dem, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet i meldinga.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Disse skal testes:

  • Pasienter med akutt innsettende luftveisinfeksjon med behov for innleggelse i sykehus.
  • Innlagte pasienter i alle helseinstitusjoner med akutt luftveisinfeksjon.
  • Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid som får akutt innsettende luftveisinfeksjon.
  • Person med akutt luftveisinfeksjon som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19. Hvem som er nærkontakt avgjøres av lokale helsemyndigheter.
  • Spesielt sårbare grupper bør vurderes for testing selv ved milde symptomer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!