STERK ANBEFALING: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg, anbefaler sterkt at Oslo-borgere bruker munnbind. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Frode Andresen Vis mer

Coronavirus:

FHI snur om munnbind

Innledningsvis advarte Folkehelseinstituttet mot munnbind i befolkningen. Nå støtter de Oslo kommunes brede anbefaling om munnbind. FHI er heller ikke prinsipielt imot et munnbindpåbud.

Publisert

Folkehelseinstituttet har endret tilnærming til munnbindbruk i Norge. Innledningsvis advarte de mot smitterisiko knyttet til munnbind, mens de nå støtter en bred anbefaling om munnbind i Oslo.

FHI er heller ikke prinsipielt imot et påbud om munnbind, opplyser overlege Preben Aavitsland til Dagbladet.

Mandag anbefalte Oslo kommune befolkningen om å bruke munnbind i alle situasjoner hvor man ikke klarer å holde én meter avstand. Anbefalingen kan omfatte et ubegrenset antall steder, deriblant dagligvarebutikker, serveringssteder og arbeidsplasser.

- Det er i utgangspunktet ikke en begrensning for hvilke steder denne anbefalingen omfatter. Vi trekker fram kollektivtrafikken som et sted, men det kan også være på kjøpesentre, IKEA og andre steder hvor det er veldig mange folk og veldig mye trengsel, sier byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet.

FHI enige

Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og samferdselsbyråd Lan Marie Berg bekrefter overfor Dagbladet at Folkehelseinstituttet støtter anbefalingen.

- Folkehelseinstituttet har sendt anbefalinger som er i tråd med det vi gjør nå, så er det opp til oss å gjøre en politisk vurdering om hva vi tror at er klokt, sier Johansen.

FHI-overlege Preben Aavitsland forteller til Dagbladet at de bistår Oslo kommune i håndteringen av smittespredningen. Johansen uttalte at anbefalinger kan endres til påbud dersom situasjonen forverrer seg.

- Vi regner med at Oslo kommune, som kjenner sin situasjon best, gjør de nødvendige vurderinger og iverksetter tiltak deretter. Vi er ikke prinsipielt imot påbud, sier Aavitsland til Dagbladet.

FALSKE MUNNBIND: Disse tegnene skal du se etter når du kjøper munnbind. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Tidligere meninger

Innledningsvis ville ikke FHI anbefale Norges befolkning å bruke munnbind. Hovedgrunnen var at de mente, og fortsatt mener, at tiltaket ikke er effektivt når smittetrykket er lavt. Samtidig advarte de også mot at det kunne gi falsk trygget og at feilbruk kunne utgjøre smitterisiko for folk flest.

Heller ikke Helsedirektoratet ville anbefale befolkningen å bruke munnbind innledningsvis i epidemien. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte til Dagbladet at dersom det oppstår økende smittespredning i Norge, så kan det bli aktuelt med munnbind for «personer i risikogruppa som ikke kan unngå nær kontakt med andre mennesker».

Nakstad sa også at det antakeligvis ikke ville være nok kirurgiske munnbind til allmenn bruk i Norge uansett importsituasjon.

Siden den gang har det kommet en rekke studier om munnbind, blant annet en studie gjennomført av Universitetet i Oxford som påpekte at selv hjemmelagde munnbind har beskyttende effekt for både brukeren og folk rundt.

CORONASITUASJONEN I OSLO: Det har vært en smitteøkning i Oslo de siste ukene. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Også blant helsepersonell

I forrige uke åpnet FHI også for mer bruk av munnbind blant helsepersonell i Norge ved lokale utbrudd.

- I helsetjenesten ligger de basale smittevernrutiner som en grunnstein i alle pasientbehandling. I dette ligger det at det skal gjøres en risikovurdering rundt behov for beskyttelsesutstyr inkludert munnbind, til hver situasjon, sa seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle til Dagbladet og fortsatte:

- Basale smittevernrutiner åpner således for økt munnbindbruk i situasjoner med økt lokal smitte.

Eriksen-Volle påpekte også at FHI anbefaler å vurdere økt bruk av munnbind blant sykehjemsansatte under pågående utbrudd.

Folkehelseinstituttet mener imidlertid at å holde avstand fortsatt er viktigere enn å bruke munnbind. De anslår at én meter avstand reduserer smitterisikoen med 80 prosent, mens munnbindbruk blant befolkningen reduserer smitterisikoen med 40 prosent.

Advarsel

Byrådsleder Johansen tror at mer munnbind kan være en påminning.

- Jeg ser at dette ikke er en del av norsk kultur. Det er uvant for oss. I andre byer er det mer vanlig å ha på seg munnbind. Men vi ser at det kan være positivt, og at det kan være en påminning om at vi fortsatt er i en alvorlig situasjon.

Samferdselsbyråd Lan Marie Berg sier til Dagbladet at kommunen i forbindelse med den pågående busstreiken ber innstendig om at befolkningen unngår kollektivtransport.

- Det er et stort press på kollektivtrafikken i Oslo nå. Derfor anbefaler vi alle om å holde seg hjemme om man kan. Vi har en situasjon i byen med økt smitte og alle sammen må ta ansvar for å sørge for at vi ikke får en ny stor smitteoppblomstring, sier Berg og legger til:

- Unngå kollektivtransport dersom du ikke absolutt, absolutt må. Og hvis du må; hold avstand og bruk munnbind. Det er en sterk anbefaling fra oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer