FHI spår influensaepidemi

FHI og Helsedirektoratet oppfordrer alle i risikogruppene for influensa til å vaksinere seg.

INFLUENSA: Camilla Stoltenberg oppfordrer risikogruppene til å vaksinere seg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
INFLUENSA: Camilla Stoltenberg oppfordrer risikogruppene til å vaksinere seg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog holder pressekonferanse om influensasesongen torsdag morgen.

FHI forventer en influensaepidemi til vinteren, skriver de i en pressemelding.

- Vi venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot, og det gjelder særlig små barn, skriver Stoltenberg i en pressemelding.

Stoltenberg sier på pressekonferansen at de venter en ny influensatopp etter den neste coronatoppen.

Særlig barn i risikogruppene er utsatt. Dette er en gruppe som har lav vaksinasjonsgrad, skriver FHI i pressemeldinga. Bare åtte prosent av barna i risikogruppene er vaksinert mot influensa.

- Influensa har vært stort sett fraværende under pandemien på grunn av strenge smitteverntiltak, og befolkningens beskyttelse mot influensa er dermed lav. Noen barn har aldri hatt influensa, og har dermed ingen eller lite immunitet. Derfor er det svært viktig at risikogruppene husker å få influensavaksinen i år, skriver Stoltenberg.

Årsaken til den lave beskyttelsen er at coronatiltakene begrenset influensasmitten. Før pandemien var det i gjenomsnitt 5000 personer i året som ble innlagt med influensa. Andelen var størst blant de aller yngste og aller eldste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.