Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FHI støtter Island-teori

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, støtter Islands teori om at turister utgjør mindre smitterisiko. Han er derimot mer bekymret for reisende nordmenn som kommer hjem.

TURISTTEORI: Islandske helsemyndigheter mener at turister utgjør mindre smitterisiko. Denne teorien støttes av Frode Forland i Folkehelseinstituttet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TURISTTEORI: Islandske helsemyndigheter mener at turister utgjør mindre smitterisiko. Denne teorien støttes av Frode Forland i Folkehelseinstituttet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Islands assisterende helsedirektør Kjartan Hreinn Njálsson har tidligere uttalt til Dagbladet at de tror at turister utgjør mindre smitterisiko enn lokalbefolkningen fordi de har en annen atferd.

Nå støttes teorien av fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland.

- Islands teori om at det er mindre sannsynlighet for at turister bidrar til smittespredningen stemmer overens med studier som viser at det er mindre innførsel av smitte til et land via turister. Importsmitte dreier seg hovedsakelig om at nordmenn kommer tilbake fra utlandet, sier Forland til Dagbladet og forklarer:

- Dette fordi nordmenn vil omgås familie og nærmiljøet når de kommer til Norge igjen, mens en turist vanligvis vil oppholde seg på et hotellrom og ha en annen atferd overfor lokalbefolkningen.

Forland mener altså at det er større risiko for at hjemvendte nordmenn bidrar til smittespredning, enn utenlandske turister.

FØRSTE TURISTER: Gjennom et prøveprosjekt fikk de første turistene ta flyet til Palma de Mallorca den 15. juni. Video: AP Vis mer

Sverige-trussel

Mandag åpnet Norge for reiser til og fra Danmark, Finland, Island, Grønland, Færøyene og Gotland i Sverige. Frykten for importsmitte er grunnen til at Norge venter med å fjerne innreisekarantene for reisende fra utsatte regioner i Sverige.

I FHIs siste risikovurdering heter det at det er liten sannsynlighet for importtilfeller fra Island og Finland, noe større fra Danmark og størst fra Sverige. Særlig advares det mot sommervikarer fra Sverige.

Regjeringen har derimot åpnet for å reise gjennom Sverige i eget kjøretøy, uten at man blir pålagt karantene ved hjemkomst.

SVENSKE MYNDIGHETER: Statsminister Erna Solberg (H) sier svenske myndigheter gjerne skulle sett et annet resultat når det kom til å åpne grensene. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Nær å knekke viruset

På øyer som Island og New Zealand har man nærmest klart å knekke spredningen av coronaviruset, og har svært få registrerte aktive Covid-19-tilfeller.

Assisterende helsedirektør Hreinn Njálsson sa til Dagbladet for én måned siden at de håper å nå null aktive infeksjoner, men at de anser det som usannsynlig at de vil klare å fjerne coronaviruset fra Island helt.

I Norge har FHI vært tydelige på at vår strategi er å slå ned smittespredningen, uten at vi har noen nullvisjon.

- Viruset vil være til stede i verdenssamfunnet fram til vi får på plass en vaksine. Dermed anser vi det som sannsynlig at vi kan oppleve lokale utbrudd også framover.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

Symptomfrihet

Etter flere uker uten nye smittetilfeller, har New Zealand den siste uka oppdaget flere tilfeller av importsmitte. Statsminister Jacinda Ardern har sagt at utviklingen er forventet.

- Det er sannsynligvis enklere å fjerne smittespredningen på øyer som New Zealand og Island. Men problemet deres er at de ikke kan stenge øyene for innreise i opptil ett år, sier Forland og fortsetter:

- Og når omkring 20 prosent av smittespredning stammer fra presymptomatiske smittebærere, så er det vanskelig å vite hvilke folk som reiser inn i landet, som kan være smittet.

I FHIs siste risikovurdering heter det at det fortsatt er uklart for stor del av smitten som skjer fra symptomfrie personer. Forland sier at tallet er basert på ulike studier.

- Det er resultater fra ulike studier som tyder på at 20 prosent av smittespredningen stammer fra presymptomatiske smittebærere. Men det er klart at man er mye mer infeksiøs når man har symptomer og for eksempel hoster eller nyser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!