Vaksinasjon i Norge

FHI: Svært nær målet

Smitteverndirektør Geir Bukholm erklærer at Norge er svært nær målet om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen.

- NÆR MÅLET: Smitteverndirektør Geir Bukholm erklærer at Norge er svært nær målet om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen. Foto: Ali Zare / NTB
- NÆR MÅLET: Smitteverndirektør Geir Bukholm erklærer at Norge er svært nær målet om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Det er grunn til å tro at tett oppunder 90 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert i Norge, mener smitteverndirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet. Dette til tross for at statistikken viser at 85 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert.

- Vaksinasjonsprogrammet har et mål om at 90 prosent av befolkningen 18 år og eldre skal bli fullvaksinert. Vi er svært nær det målet nå, erklærer Bukholm overfor Dagbladet.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

Reelt sett høyere

FHIs oversikt viser at nær 91 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fått første dose, mens 85 prosent har fått andre dose. Men Bukholm tror at det reelle tallet er høyere.

- I tillegg kommer noen som har gjennomgått infeksjon, og bare har fått én dose, men som har status som fullvaksinert, sier Bukholm og forteller at denne gruppen kommer i tillegg til dem som har blitt registrert med to doser i FHIs oversikter.

Bukholm anslår at denne gruppen utgjør om lag to prosentpoeng, slik at det reelt sett er omkring 87 prosent av den voksne befolkningen som er fullvaksinert.

- Det er sannsynligvis også noen som er vaksinert i hjemland utenfor Norge, men som ikke er registrert i SYSVAK (vaksinasjonsregisteret journ.anm.). Det betyr at vi er tett oppunder 90 prosent av befolkningen 18 og eldre som er fullvaksinert.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

Tempoet faller

Nå ser FHI at vaksinasjonstempoet er fallende, og Bukholm sier at de har vært forberedt på at det vil gå mer langsomt når Norge nærmer seg 90 prosent. Samtidig er det 400 000 personer blant den voksne befolkningen i Norge som ikke er registrert med første dose.

- Noen av disse kan være personer som faktisk har tatt et bevisst valg om ikke å motta tilbudet om vaksinasjon, andre kan være personer som man ikke har nådd fram med god nok informasjon til og noen kan være vaksinert i sitt hjemland utenfor Norge uten at dette er blitt registrert i SYSVAK, sier Bukholm.

- Gruppen består av mange undergrupper og vi arbeider hele tiden med å få oversikt over gruppen for å ha mer målrettede tiltak der vi tror at man ikke har nådd godt nok fram med informasjon om vaksinene og vaksinasjon.

Fra uke 41 er det viktig at kommunene får prioritere influensavaksinasjon, mener Bukholm.

- Det tror vi at kommer til å gå fint. Samtidig er det viktig at kommunene også kan gi et vaksinasjonstilbud til dem som fortsatt ønsker å få dose én eller to. Aktiviteten i coronavaksinasjonsprogrammet er nå så moderat at vi ikke tror at influensavaksineringen blir sterkt påvirket.

HELSEBYRÅD: Robert Steen i Oslo kommune. Foto: Lise Åserud / NTB
HELSEBYRÅD: Robert Steen i Oslo kommune. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Vaksinasjonsstatus i Oslo

I Oslo har 89 prosent av den voksne befolkningen fått første dose, mens 85 prosent er fullvaksinert, forteller helsebyråd Robert Steen til Dagbladet. 11 prosent av den voksne befolkningen i Oslo er registrert som uvaksinert.

- Vi ser likevel behov for å holde på med vaksineringen gjennom høstferien for å få fullvaksinert flere. Det er grupper som av ulike årsaker har måttet utsette vaksinering, for eksempel på grunn av gjennomgått covid-19, eller nylig gravide som har valgt å vente til etter fødsel med å ta vaksinen, sier Steen.

Helsebyråden håper at alle osloborgere som får tilbud om influensavaksine, tar imot tilbudet.

- Vaksineringen starter etter høstferien når bydelene har mottatt vaksinene fra FHI. Jeg håper at alle som får tilbud om influensavaksine tar den. Influensa og corona er ikke en bra kombinasjon verken for den som blir syk eller for sykehusene som da vil få flere innlagte.

- Influensavaksineringen skjer som vanlig hos fastlegene for risikogruppene, og i regi av arbeidsgiver for helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie. Noen bydeler vil også organisere tilbud på vaksinasjonssentrene for prioriterte målgrupper.

AVVISER KAOS: Politiet i Oslo kalte inn til pressekonferanse etter festnatta natt til søndag 26. september, som ble forårsaket av gjenåpningen av Norge lørdag. Video: NTB Vis mer

RS-virus

Videre kan Steen fortelle at barn med RS-virus allerede har blitt innlagt på sykehusene. Ifølge Steen sier sykehusene at det er tidligere enn vanlig, men at antallet er langt under sesongtopper som sykehusene er vant til å se.

- På legevakten har vi registrert økende pågang med luftveisinfeksjoner. Både sykehusene og legevakten forbereder seg på stor pågang av syke med luftveisinfeksjoner utover høsten. Det blir viktig at vi holder oss hjemme når vi er forkjølet eller har andre luftveissymptomer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer