Kritikk mot vaksinering

FHI: Sykehusene fikk bestemme

Selv om sykehus kan ha prioritert ledere på hjemmekontor for vaksine lenge før helsepersonell i frontlinja, understreker FHI at det var viktig at sykehusene kunne beslutte dette selv.

OMSTRIDT FOREDLING: OUS kan ikke utelukke at ansatte blant de 471 i ledelsen og administrasjonen som ble prioritert for coronavaksine har vært på hjemmekontor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OMSTRIDT FOREDLING: OUS kan ikke utelukke at ansatte blant de 471 i ledelsen og administrasjonen som ble prioritert for coronavaksine har vært på hjemmekontor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke avslørte Dagbladet at 471 innen ledelse og administrasjon ved Oslo universitetssykehus er blant dem helseforetaket har prioritert for tidlig vaksinasjon.

Sykehuset kan selv ikke utelukke at enkelte av disse har vært på hjemmekontor.

Ifølge områdedirektør i FHI, Geir Bukholm, var det i utgangspunktet personell med pasientkontakt de pekte på i første omgang.

Likevel fastholder han at det var opp til hvert helseforetak å fatte beslutninigene selv.

Klinisk personell

I Folkehelseinstituttets notat om mulige kriterier for å prioritere mellom helsepersonellgrupper i spesialisthelsetjenesten, datert 29.12.20, skriver FHI at prioriteringen av helsepersonell «må ha et klart formål, særlig når alternativkostnaden av å vaksinere helsepersonell er at risikogrupper må vaksineres seinere».

I forrige uke skrev blant annet overlege ved FHI, Preben Aavitsland, til Dagbladet at FHI nå forutsetter at både sykehusene og kommunene nå har fått vaksinert personell i de mest kritiske funksjonene.

Som følge av vaksinesituasjonen ved sykehusene ble det forrige helg likevel besluttet å gi ytterligere 24 000 doser til helsepersonell i spesialisthelsetjenesten i denne og den påfølgende uka.

Disse dosene kommer i tillegg til de 10 000 som allerede var planlagte for denne gruppen.

Dagbladet har stilt FHI spørsmål om de har inntrykk av at vaksinene for prioritert helsepersonell generelt kan ha blitt fordelt annerledes enn de i utgangspunktet så for seg.

- Det har vært viktig for Folkehelseinstituttet å tydeliggjøre at hver enkelt kommune og hvert enkelt regionalt helseforetak eller helseforetak gjør de lokale vurderinger og de lokale tilpasninger best selv, svarer Bukholm i en e-post til Dagbladet.

OMRÅDEDIREKTØR: Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OMRÅDEDIREKTØR: Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vil du umiddelbart tenke at ansatte innen ledelse og administrasjon uten pasientkontakt burde vært en del av de prioriterte gruppene helsepersonell?

- Vi har bedt om at funksjonaliteten i kritiske kliniske funksjoner blir prioritert. I utgangspunktet har vi pekt på personell med pasientkontakt. Men vi har bedt kommuner og sykehus vurdere dette selv, skriver Bukholm.

- Har kriteriene fra FHI rundt prioriteringene av helsepersonell vært for vide, slik at helseforetakene kan ha prioritert ulikt?

- Retningslinjene har vært å prioritere kritiske funksjoner. Her må kommunene og foretakene vurdere selv, svarer Bukholm.

- Ledelse også viktig

OUS har ikke ønsket å kommentere FHIs svar i denne saken.

På spørsmål om hva som er begrunnelsen for å vaksinere disse ansatte innen ledelse og administrasjon ved OUS, svarer medisinsk direktør ved OUS, Hilde Myhren, følgende til Dagbladet:

- Fordi disse lederne har kliniske oppgaver i tillegg til administrasjon og ledelse i sin enhet. Det betyr at de er prioritert ut fra sin kliniske rolle på lik linje med de ansatte i enheten. Flere slike enheter, inkludert leder, har spesialfunksjoner som er vanskelig å erstatte og/eller jobber i regionale og nasjonale funksjoner som vanskelig kan tas over av andre, skriver medisinsk direktør ved OUS, Hilde Myhren, i en e-post til Dagbladet.

Hun la også til følgende da vaksineprioriteringen ble møtt med kritikk fra politisk hold:

- I en situasjon med økende smitte, økt beredskap og usikkerhet blant ansatte, er ledelse i sykehuset også viktig.

OUS har ikke avvist at enkelte av de vaksinerte har sittet på hjemmekontor.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette blir den største ufordringen i månedene framover. Reporter: Marie Røssland. Video: Dagbladet. Vis mer

- OUS fører ingen oversikt over hvor ansatte gjør jobben sin. Det vil helt sikkert kunne være slik at enkelte som har blir vaksinert har vært på, eller seinere endt opp på, hjemmekontor. Dette spiller i praksis derimot faktisk ikke så stor rolle. Når hensikten med vaksinering er å sikre funksjoner er det derfor ikke så viktig hvor den ansatte faktisk utfører jobben som man kanskje skulle tro, skrev kommunikasjonsrådgiver ved OUS, Ivar Greiner, til Dagbladet i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer