Smitte blant innvandrere:

FHI-tillitsvalgt ut mot regjeringen

NTL-hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar ved FHI kritiserer regjeringens håndtering av smitte blant innvandrerbefolkningen i Norge.

KRITISERES: Regjeringen får kritikk fra tillitsvalgt Marc Gayrofar ved FHI for deres håndtering av smitte blant innvandrere. Foto: Lise Åserud / NTB
KRITISERES: Regjeringen får kritikk fra tillitsvalgt Marc Gayrofar ved FHI for deres håndtering av smitte blant innvandrere. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NTL-hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar ved Folkehelseinstituttet mener at regjeringen har gjort for lite for seint for å hindre smittespredning blant innvandrerbefolkningen.

Gayorfar viser til at færre innvandrere testet seg enn den øvrige befolkningen i begynnelsen av pandemien, at andelen som tester positivt har vært langt høyere i innvandrergrupper enn resten av befolkningen, og at deler av innvandrerbefolkningen har vært overrepresentert når det gjelder innleggelser.

Alt dette går også fram av FHIs rapport om covid-19 blant utenlandsfødte.

- Jeg mener at årsaken til at færre innvandrere har testet seg gjennom pandemien er at regjeringens informasjonsarbeid rettet mot disse gruppene ikke har vært godt nok. De har heller ikke hatt gode nok kompensasjonsordninger til disse gruppene, sier Gayorfar til Dagbladet.

Gayorfar jobber ikke med utbruddshåndtering eller vaksinasjon ved FHI, og regnes ikke som en av deres fagpersoner på disse områdene.

KRITISK: NTL-hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar ved FHI mener at Oslo kommune og regjeringen har gjort for lite for seint for å hindre smittespredning blant innvandrerbefolkningen. Foto: FHI
KRITISK: NTL-hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar ved FHI mener at Oslo kommune og regjeringen har gjort for lite for seint for å hindre smittespredning blant innvandrerbefolkningen. Foto: FHI Vis mer

Koronakommisjonen

Også Koronakommisjonen kritiserte regjeringen for informasjonsarbeidet rettet mot innvandrerbefolkningen i sin rapport. De mener at myndighetene har mislyktes med dette arbeidet og at de ikke hadde en plan for hvordan de skulle nå ut til spesifikke målgrupper.

Dessuten mener kommisjonen at det tok lang tid før det ble satt ned ei ekspertgruppe som skulle foreslå tiltak for å redusere smitte blant innvandrere.

Kommisjonen skrev også at innvandrerbefolkningen i Norge har vært særlig utsatt når det gjelder tap av arbeid og inntekt under pandemien.

Ekspertgruppe

Statssekretær Grunde Kreken Almeland ved Kunnskapsdepartementet sier til Dagbladet at det har vært viktig for regjeringen at hele befolkningen får lik tilgang på informasjon fra myndighetene, og at dette selvsagt også gjelder innvandrerbefolkningen.

- Myndighetene iverksatte tidlig egne tiltak rettet mot den delen av innvandrerbefolkningen som ikke behersker norsk eller som av ulike årsaker ikke har tilgang på de ordinære informasjonskanalene, sier Almeland til Dagbladet og fortsetter:

- Dette gjaldt blant annet oversettelse av informasjon og flerspråklige nettsider, tilskudd til frivillige organisasjoner samt informasjonskampanjer.

Almeland opplyser også at en ekspertgruppe kom med 29 tiltak for å redusere smitte blant innvandrere i desember 2020, og at de fleste av disse tiltakene har blitt fulgt opp.

Som eksempler på dette nevner han informasjonspakker, informasjonskampanjer, flerspråklig smittesporingsteam, flerspråklig coronatelefon, flerspråklig nettsider, dialogmøter og samarbeid med ressurspersoner, frivillige organisasjoner og trossamfunn.

SYNKER: Antall innleggelser i Norge i forbindelse med corona går ned. REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Oslo kommune

Gayorfar er bekymret for hvilke konsekvenser pandemien har hatt for innvandrerbefolkningen i særlig utsatte bydeler i Oslo.

Dagbladet har vært i kontakt med Oslo kommune, som ikke ønsker å kommentere saken. Avdelingsdirektør Thor Indseth ved FHI sier til Dagbladet at Oslo kommune har jobbet mye med å få dialog med innvandrermiljøer.

- Vi har hatt hyppig dialog med Oslo kommune om dette, og ser at de har jobbet mye og kreativt med å få dialog med ulike innvandrermiljøer. Og vi ser at det har båret frukter i og med at det er en større andel utenlandsfødte som tester seg enn norskfødte, sier Indseth og fortsetter:

- Spørsmålet om tiltak ideelt sett kunne og burde ha kommet tidligere er viktig, og vil sikkert være en del av Oslo og andre kommuners evalueringsprosess.

MAKS TI PERSONER: Helseminister Bent Høie om Oslos maksgrense på besøkende. 28. april 2021. VIDEO: Jenny Emilie Aas REPORTER: Frode Andresen Vis mer

Anslag

Gayorfar anslår at mellom 30 og 50 prosent av innvandrerbefolkningen i de hardest rammede bydelene i Oslo – Alna, Grünerløkka, Søndre Nordstrand, Bjerke, Stovner og Grorud – har gjennomgått covid-19-infeksjon. Han begrunner dette anslaget med egne utregninger av forholdet mellom innleggelser og smittetall.

Gayorfar påpeker at en høyere andel positive prøver og en høyere andel innleggelser er indikatorer på større mørketall.

Indseth og utbruddsgruppa ved FHI er enige i at det kan være større mørketall blant innvandrerbefolkningen, men er kritiske til Gayorfars tallfestede anslag.

- Dette må han nesten begrunne eller dokumentere, for her har han i tilfelle informasjon som vi i utbruddsgruppa ved FHI ikke har, sier Indseth til Dagbladet og fortsetter:

- Det har blitt gjort undersøkelser av såkalt seroprevalens ved FHI og på Universitetet i Tromsø med litt ulike resultater. Begge disse tyder på at det er en viss andel uoppdaget smitte i Norge, men tallene han oppgir er ukjente for oss. Vi har også i våre rapporter uttrykt bekymring for høyere andel uoppdaget smitte i deler av innvandrerbefolkningene.

KLEMME ERNA: Regjeringen har kunngjort lettelser for fullvaksinerte som åpner for klemming. Dette sier helseministeren om å snart kunne klemme statsminister Erna Solberg. 28. april 2021. VIDEO: Jenny Emilie Aas REPORTER: Frode Andresen Vis mer

Noe uregistrert smitte

Videre sier Indseth at FHI vet at innvandrere nå tester seg mer enn den øvrige befolkningen, men han opplyser at til tross for dette, så er andelen positive prøver fortsatt mye høyere i mange deler av innvandrerbefolkningen enn i den øvrige befolkningen.

Han konkluderer med at dette kombinert med mange innleggelser blant innvandrere tyder på noe uregistrert smitte, og at det derfor er viktig med enda mer testing.

- Hvor stor forskjellen er skulle vi svært gjerne visst, men det er jo nettopp utfordringen med det som er uregistrert – vi vet ikke. Å angi dette i prosenter blir etter vår mening en tenk-på-et-tall-lek som bare bidrar til å gi inntrykk av at vi i FHI vet mer enn det vi faktisk gjør. Det er noe seriøse forskere selvsagt bør unngå å gjøre.

I etterkant av publisering har Gayorfar bedt Dagbladet om å publisere følgende kommentar som svar til Indseth:

«Ja, 30 til 50 prosent er et estimat, basert på utregninger som slettes ikke er mindre seriøst enn utregningen om 50 prosent mer innleggelser og intensivplasser før påsken, som var argumentasjon for strengere nasjonale tiltak», skriver Gayorfar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer