FHI: Tiltakene kan svikte

Det er ikke helt usannsynlig at smittenivået i Norge vil øke på tross av de nye, strenge nasjonale tiltakene, opplyser Folkehelseinstituttet. Dermed risikerer nordmenn at tiltakene kan vare ut året.

EKSTREME TILTAK: FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det er at det ikke er usanssynlig at Oslo vil se en økning i antall smittede til tross for tiltakene som nå innføres. Video: Agusta Magnusdottir. Reporter: Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi lever nå med nye, strenge nasjonale tiltak for å hindre spredning av covid-19 i Norge. Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at tiltakene kan svikte.

- Hvor sannsynlig er det at vi får en økende eller stabil smittespredning på tross av de nasjonale tiltakene?

- Det er ikke usannsynlig. Samtidig er det slik at vi tror at tiltakene vi nå iverksetter, og det tidspunktet de iverksettes på, vil føre til at vi fortsatt klarer å holde smittespredningen på et lavt nivå i Norge. Men vi kan ikke være sikre, og vi må hele tiden være oppmerksomme på nye måter å tilpasse tiltakene på slik at de virker, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Forventer økning

Helseminister Bent Høie sier til Dagbladet at vi må forvente økt antall smittetilfeller, innleggelser og dødsfall framover.

- Det er forventet at smittetallene kan øke i de nærmeste ukene ettersom disse tiltakene ikke vil påvirke smittetallene før om én til to uker. Det samme gjelder dessverre for innleggelser og kanskje dødsfall, sier helseminister Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Vi må være forberedt på at vi framover er i en situasjon med økt smitte, økt antall innleggelser og noen flere dødsfall, før vi forhåpentligvis klarer å snu utviklingen med disse tiltakene.

STRENGE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

Ekstremt tiltak

Dersom de nye tiltakene ikke fører til en nedgang i smittespredningen i Norge, må regjeringen vurdere enda strengere tiltak, opplyser statsminister Solberg til Dagbladet. Stoltenberg opplyser at de ikke har tatt stilling til dette ennå.

- Det er det ikke tatt stilling til. I våre risikovurderinger og regjeringens strategi er det listet opp hvilke tiltak som er tenkelige, og vi kan også se til andre land, hvor vi ser at i de mest ekstreme tilfellene så er det portforbud, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Det gjør både regjeringen og vi mye for å unngå. Det er jeg helt sikker på at alle innbyggere og kommuner i Norge er svært interesserte i å unngå. Nettopp derfor iverksettes det tiltak, som sammenliknet med det vi ser rundt oss, er forholdsvis moderate.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Kan vare ut året

I første omgang varer de nye tiltakene til begynnelsen av desember. Regjeringen håper å ta smittenivået ned slik at flest mulig kan feire jul med minst mulig risiko. Høie erkjenner imidlertid at tiltakene kan vare ut året dersom smittenivået ikke går ned.

- Det er en risiko for det. Men målet vårt med å innføre tiltak nå, og ikke vente, er nettopp å unngå det.

- Hvilket smittenivå må vi ha for å lette på tiltakene igjen?

- Vi må ned i smittenivå, men vi har ikke et definert tall. Dette er noe vi må vurdere over tid ettersom det som oppfattes som daglige smittetall egentlig er smitte som forekom for én eller to uker siden. Vi må ned i smittenivå og få færre lokale utbrudd. Vi må også være sikker på at vi har en samlet beredskap som klarer å håndtere situasjonen før vi eventuelt kan lette på tiltak, sier Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer