Tredje dose og coronapass

FHI tipser om Spania-triks

Folkehelseinstituttet gir tips om hva man kan gjøre for å omgå problemer med coronapasset etter tredje dose. Spania er et av de aktuelle problemlandene som har blitt nevnt for FHI.

TIPS OM TRIKS: Folkehelseinstituttet oppgir hva folk kan gjøre før de tar tredje dose, dersom de skal reise til land som Spania. Her fra Magaluf i 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIPS OM TRIKS: Folkehelseinstituttet oppgir hva folk kan gjøre før de tar tredje dose, dersom de skal reise til land som Spania. Her fra Magaluf i 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Nylig opplyste Folkehelseinstituttet landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere om at de har blitt varslet om at personer som har mottatt en tredje dose har hatt problemer med innreise til andre land. Det skjedde i et informasjonsbrev som er datert fredag 5. november.

Videre gir FHI tips om hva som kan være lurt å gjøre for å omgå coronpassproblemet dersom man skal på reise til land som Spania.

- Det dreier seg om tilbakemeldinger i møter vi har med statsforvalterne, så antallet personer kjenner vi ikke, sier overlege Preben Aavitsland til Dagbladet på spørsmål om hvor mange som har varslet om dette.

- Hvilke land gjelder dette?

- Spania har vært nevnt, oppgir FHI-overlegen.

CORONA: Kommunedirektør i Trondheim, Morten Wolden, er misfornøyd med hvordan kommunens innbyggere har håndtert pandemien den siste tiden. Foto/video: NTB Vis mer

Presenterer triks

I disse dager tilbys alle personer over 65 år og utvalgt helsepersonell en tredje dose av coronavaksinen, også kalt oppfriskningsdose. Men til tross at flere Schengen-land nå vaksinerer med tredje dose, får FHI signaler om at enkelte land foreløpig ikke har løsninger for å verifisere dette.

Derfor presenterer FHI følgende triks, som de mener at kan være lurt: Skriv ut kontrollsiden for det EU/EØS-baserte coronapasset før du tar imot tredje vaksinedose, og bruk dette dokumentet og denne QR-koden ved passeringer av landegrenser.

På denne måten kan du unngå å bruke det oppdaterte coronapasset og QR-koden som du får etter å ha mottatt den tredje dosen. FHI opplyser også at EU på nåværende tidspunkt forsøker å finne en felles strategi for visning og verifikasjon av oppfriskningsdoser.

NYE TILTAK: Kommunelege i Tromsø, Inger Hilde Trandem, presenterer de nye tiltakene som er i form av påbud. 5. november 2021. Video: Tromsø Kommune Vis mer

Styrke beskyttelse

Årsaken til at norske helsemyndigheter anbefalte personer over 65 år å ta imot tilbudet om en oppfriskningsdose, er for å gi dem så god beskyttelse som mulig og redusere risikoen for alvorlig sykdom dersom de blir smittet.

Hovedformålet med å tilby utvalgt helsepersonell en oppfriskningsdose, er å styrke deres beskyttelse mot å bli smittet, og på den måten redusere risikoen for å utsette sårbare pasienter for smittespredning.

CORONA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener kommuner med smitte ikke må nøle med å iverksette lokale tiltak. Foto: NTB Vis mer

Oppslutning

Over 100 000 personer har mottatt en oppfriskningsdose i Norge, opplyser Aavitsland. Men helsemyndighetene forventer at det vil være lavere oppslutning om den tredje dosen enn de to andre dosene.

Omkring 30 prosent av helsepersonell i Norge er enten negative eller usikre på om de ønsker å ta imot tilbudet om en oppfriskningsdose.

Folkehelseinstituttet mener også at muligheten for at vaksinasjon med en tredje dose kan medføre forbigående problemer med coronapasset, slik som grensepasseringsutfordringene, kan redusere motivasjonen for å ta imot tilbudet om den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer