Janssen-vaksinen:

FHI-topp: - Ville ikke tatt Janssen

Folkehelseinstituttet er bekymret over bivirkningene som er meldt etter Janssen-vaksinen i USA, sier FHI-overlege Preben Aavitsland. Selv venter han, om enn noe utålmodig, på en annen vaksine.

JANSSEN-NEI: FHI-overlege Preben Aavitsland sier at han ikke vil ta Janssen-vaksinen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det klart at regjeringen på sikt vil åpne for frivillig bruk av Janssens vaksine. Vaksinen er per nå på vent i vaksinasjonsprogrammet, mens AstraZeneca-vaksinen er tatt permanent ut av programmet.

Fredag gjestet FHI-overlege Preben Aavitsland en direktesending på Dagbladet TV for å svare på spørsmål om blant annet Janssen-vaksinen.

- Hadde du tatt Janssen-vaksinen?

- Nei. Jeg hadde ikke gjort det. Jeg venter, riktignok litt utålmodig, de ukene som skal til før jeg blir vaksinert i det vanlige vaksinasjonsprogrammet, sier Aavitsland til Dagbladet.

- Litt større risiko

FHI uttalte i april at siden relativt få i Norge dør av covid-19, vil risikoen for å dø etter å ha latt seg vaksinere med AstraZeneca-vaksinen kunne være større enn risikoen for å dø av covid-19 - spesielt for yngre personer.

- Vi har regna litt på det, og sett at risikoen for alvorlig sykdom faktisk kan være litt større ved å ta Janssen-vaksinen, enn ved å gå og vente, nå i Norge, noen få ekstra uker, sier Aavitsland.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

- Utvalget som har vurdert dette i Norge la til grunn at det er nødvendig at kravene som medfølger et informert samtykke er oppfylt før man kan ta Janssen-vaksinen frivillig. Er det mulig å avgi et informert samtykke basert på de dataene vi har om Janssen-vaksinen fra USA?

- Det er et interessant spørsmål. Det var to ekspertgrupper. En uavhengig ekspertgruppe, og en annen uavhengig ekspertgruppe i FHI, som ga sine anbefalinger til regjeringen. Begge konkluderte at Janssen-vaksinen ikke bør være en del av vaksinasjonsprogrammet, sier Aavitsland.

- Urolige

Det vil den heller ikke bli, slår Aavitsland fast.

- Men så besluttet regjeringen at det skal være mulig å be legen om å få Janssen-vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet. Det er for så vidt noe vi i FHI ikke har så mye med, eller skal mene så mye om.

Han er imidlertid tydelig på én ting:

- Vi er urolige for de bivirkningene som er meldt fra USA etter denne vaksinen. Veldig sjeldent, men veldig alvorlig også. Og vi er nok litt betenkt over om man i USA - som er det eneste landet der den er brukt i stort omfang - om overvåking av bivirkninger er gode nok. Altså om man har fanget opp alle tilfellene av denne alvorlige bivirkningen etter Janssen-vaksinering.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Før det åpnes for den frivillige bruken av vaksinen, må flere ting på plass, sa statsminister Erna Solbergs under onsdagens pressekonferanse.

Blant annet vil regjeringen be Helsedirektoratet om å vurdere om det skal være kriterier som gjør at enkelte grupper ikke skal kunne velge Janssen-vaksinen fordi det utgjør en for stor risiko.

- De legene som skal rådgi disse personene som eventuelt ønsker seg den, de får bygge på den beste kunnskapen som er tilgjengelig. Og så får folk ta et valg, sier Aavitsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer