BESKYTTER SEG: Storbritannia er blant landene som har innført munnbind-påbud den siste tida. Her bærer tre personer munnbind i den populære handlegata Oxford Street i London. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Corona og munnbind

FHI ut mot munnbind-mobbing

Reagerer på opplysninger om stygge blikk og kommentarer.

Publisert

- Vi har hørt at noen blir mobbet for at de bruker munnbind, sier Hanne Eriksen-Volle, seksjonsleder i Folkehelseinstituttet (FHI).

Den siste tida har en rekke land, som Storbritannia og Belgia, innført påbud om bruk av munnbind på offentlige steder som butikker.

I Norge har ikke FHI – inntil videre – innført slike tiltak. Unntaket er helsepersonell på jobb og pasienter med mistanke om covid-19 i transport til behandling.

Eriksen-Volle er tydelig på at vi skal respektere mennesker som likevel velger å bruke munnbind for å beskytte seg.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Fraråder ikke munnbind

- Vi har hørt via media at folk som har valgt å bruke munnbind, forteller at de blir sett stygt på og får kommentarer, sier seksjonslederen til Dagbladet.

- Vi tenker det er viktig at vi viser toleranse overfor dem som bruker munnbind – og dem som ikke bruker munnbind, dersom det blir en anbefaling – da de kan ha gode grunner til det.

  • Les Eriksen-Volles tips til munnbind-bruk lenger ned i saken!

Eriksen-Volle understreker at FHI ikke fraråder bruk av munnbind, men at smittesituasjonen i Norge ikke tilsier at dette er et effektivt tiltak i dag.

Ulemper

I vurderingen av munnbind-tiltak har FHI blant annet tatt hensyn til ulempene ved bruk, forklarer Eriksen-Volle.

- En negativ side er at man kan slutte å etterleve de andre rådene like bra som i dag. Hvis det skjer, er det veldig uheldig.

Andre ulemper er at munnbind er ubehagelig å ha på seg, og at det er mulighet for å bruke munnbind feil. I så tilfelle risikerer man likevel å bli smittet eller å smitte andre, forteller hun.

- Stadig flere land innfører munnbind-tiltak. Er det ikke bedre å være «føre var»?

- Munnbind har effekt når det benyttes korrekt. Det kan derfor godt komme en situasjon hvor vi vil anbefale munnbind i befolkningen ut fra en føre var-problematikk. Enten i hele eller begrensede deler av befolkningen. Men da er man i en annen smittesituasjon enn man er i dag, sier Eriksen-Volle. Hun påpeker:

Per nå har vi få tilfeller av covid-19, noe som tilsier at det er lite smitte i Norge.

- Vi har klart å åpne landet på en god måte. Per nå ser det ut som om tiltakene som er iverksatt er tilstrekkelige.

- Hvordan må smittesituasjonen i Norge utvikle seg for at FHI skal anbefale bruk av munnbind?

- Det kommer til å være en helhetsvurdering.

ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dråpesmitte og luftsmitte

Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, sa tidligere denne måneden at FHI bør lære opp befolkningen i bruk av munnbind i påvente av en ny bølge.

Begrunnelsen fra Klein var at «mer og mer tyder på at luftsmitte spiller en rolle i spredningen av coronaviruset».

- All informasjon så langt tilsier at det er dråpesmitte som er hovedsmittevei. Da er det viktigste tiltaket avstand, sier Hanne Eriksen-Volle.

Hun mener samtidig at FHI har tatt sitt opplæringsansvar på alvor, og påpeker at de har informasjonsmateriell om munnbind tilgjengelig på sine nettsider og stadig utvikler nytt materiale.

Det er nemlig flere fallgruver.

Advarer

En fallgruve kan være hjemmelagde munnbind. Disse har ofte en dårlig filtreringsevne, ifølge Eriksen-Volle.

For mens medisinske munnbind av klasse 1 og 2 har henholdsvis 98 og 95 prosent beskyttelsesevne, kan beskyttelsesevnen til hjemmelagde munnbind ligge så lavt som to prosent, forteller hun.

- Det vil si at virus lett kan komme gjennom dette munnbindet.

FHI har foreløpig ikke gitt noen offisiell anbefaling av munnbind-typer.

- Hvis vi anbefaler å åpne for hjemmelagde varianter, vil vi selvfølgelig også komme med en oppskrift på typer som har tilstrekkelig filtreringsevne. Hvis ikke vil vi nok anbefale et av de medisinske munnbindene som vi kjenner filtreringsevnen på, sier Eriksen-Volle.

HJEMMELAGET: Det er viktig å kjenne til munnbindets filtreringsevne, sier Hanne Eriksen Volle i FHI. Her er en kvinne i Roma iført et hjemmelaget munnbind. Foto: NTB scanpix
HJEMMELAGET: Det er viktig å kjenne til munnbindets filtreringsevne, sier Hanne Eriksen Volle i FHI. Her er en kvinne i Roma iført et hjemmelaget munnbind. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kan smitte seg selv

Munnbind kan ha effekt på to måter:

Som bærer av munnbind kan du beskytte andre: Har du covid-19 uten å vite det, kan munnbind hindre at du utilsiktet sprer smitten.

Munnbind kan dessuten hindre bæreren i å bli smittet av andre. Men:

- Man kan smitte seg selv hvis man bruker munnbindet feil. Hvis du for eksempel har virus på masken, får dette på hendene og tar rundt nese og munn, kan du bli smittet, advarer Volle.

MASKERT: USAs president, Donald Trump, har skiftet mening og oppfordrer nå til munnbindbruk. Foto/video: Det hvite hus / AP / AFP Vis mer

«Gud pustet liv i oss»

I USA har debatten om munnbind gått høyt.

En rekke andre delstater, blant dem California, Alabama, Texas og Colorado, har innført påbud om bruk av munnbind innendørs på offentlig sted, skriver NTB.

Kjendiser som Tom Hanks og Jennifer Aniston har tatt til orde for munnbind-bruk, mens president Donald Trump, som tidligere har vist motvilje mot tiltaket, skiftet mening forrige uke.

Overlege Bjørn Gunnar Iversen ved FHI forklarer debatten slik:

- I USA har dette blitt en politisk sak. Det er dem som hevder at «Gud pustet liv i oss, og da skal vi ikke dekke det til», sier Iversen, og utdyper:

- I USA har bruk av munnbind blitt et symbol på at man tar smittesituasjonen på alvor. Landet har jo åpenbart en helt annen smittesituasjon enn den vi har i Norge, med mange tusen nye smittetilfeller daglig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer