Coronaviruset

FHI: Vaksine kan gi mutant fortrinn

Coronaviruset muterer stadig. Hvis en variant blir resistent mot vaksiner, vil den kunne overta. - Ren darwinisme, sier avdelingsleder Line Vold i FHI.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Endringer som gjør at virus helt eller delvis unnslipper immunsystemet eller blir vaksineresistente, kan oppstå når som helst, men vil ha et større fortrinn i en populasjon hvor mange er vaksinert, skriver avdelingsleder Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) i en e-post til Dagbladet.

24 tilfeller av antatt mer smittsomme varianter av coronaviruset - 23 tilfeller av en variant fra Storbritannia og én av en variant fra Sør-Afrika - er påvist i Norge.

FHIs smitteverndirektør, Geir Bukholm, har nylig sagt til Dagbladet at det foreløpig ikke er grunn til å tro at vaksinen treffer de ulike variantene av viruset ulikt.

- De første betraktningene som er gjort rundt dette, hvor man ser på endringer i selve virusproteinet, gir ikke holdepunkter for å si at vaksineeffekten vil være svekket for noen av disse variantene, sa Bukholm.

- Ren darwinisme

Skjer det store nok endringer i viruset, finnes det likevel en teoretisk mulighet for at vaksinen mister sin effekt.

- Det vil komme mutasjoner hele tida - det forventer vi. Det pågår fremdeles en utvikling av dette viruset, sa Bukholm.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer