FHI venter kraftigere RS-utbrudd

FHI forventer økt forekomst av flere luftveisinfeksjoner i kommende sesonger. Oppblomstringene kan medføre flere dødsfall enn vanlig - men risikoen for barnedødsfall er svært lav, sier FHI-overlege til Dagbladet.

BLE SMITTET: 6 uker gamle Beau i Ilinois, USA, ble smittet av viruset som nå sprer seg utenfor sesongtid. Foto: LaRanda St. John via AP / NTB
BLE SMITTET: 6 uker gamle Beau i Ilinois, USA, ble smittet av viruset som nå sprer seg utenfor sesongtid. Foto: LaRanda St. John via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag publiserer FHI en fersk risikovurdering om andre luftveisinfeksjoner enn covid-19, gjeldende den kommende høsten og vinteren.

«FHI forventer at utbrudd med noen luftveisinfeksjoner, spesielt RS-virus-infeksjon og influensa, kan bli kraftigere enn normalt kommende vintersesong», heter det i vurderingen.

Slike utbrudd sees allerede i flere andre land, skriver instituttet. Dagbladet har tidligere skrevet om utbrudd av RS-virus, eller respiratorisk syncytialvirus, i blant annet USA, New Zealand og Danmark.

«Dette kan medføre flere tilfeller og dødsfall enn normale vintre samt kapasitetsutfordringer i helsetjenesten. Små barn og eldre forventes å være mest utsatt», heter det i rapporten.

FHI-overlege Margrethe Isdahl-Greve understreker imidlertid overfor Dagbladet at risikoen for dødsfall blant barn er svært lav.

Redusert immunitet

Årsaken til den forventede økningen er at smitteverntiltak og reiserestriksjoner de siste halvannet åra har ført til «svært lav eller fraværende forekomst» av andre sykdommer. FHI regner derfor med at befolkningen har lavere immunitet mot disse smittestoffene enn vanlig.

FHI mener at det er høy sannsynlighet for at forekomsten av andre luftveisinfeksjoner enn covid-19 blir «en god del høyere enn vanlige sesonger», kommer det fram i rapporten.

Dette gjelder særlig influensa, RS-virusinfeksjon og kikhoste, ifølge FHI.

Flere verktøy i verktøykassa

Instituttet skriver i rapporten at konsekvensene av slike epidemier kan bli store, i form av «betydelig flere» sykehusinnleggelser enn i en vanlig vintersesong.

FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl understreker at det er usikkerhet knyttet til FHIs vurdering.

Instituttet skriver at de har «moderat tiltro» til vurderingen, og at den vil bli oppdatert etter hvert som ny kunnskap kommer til.

Overlegen understreker at FHI har flere verktøy i verktøykassa.

- Vi vet at nordmenn har blitt veldig flinke til smittevern. Vi vet også at mange sannsynligvis vil ta imot influensavaksinen i år. Det kan være med på å begrense omfanget. Vi har også muligheten til å fange opp utbrudd tidligere enn før, fordi vi har fått bedre systemer gjennom pandemien, sier hun til Dagbladet.

GLADNYHET: - Det står bra til i Norge, innledet FHI-direktør, Camilla Stoltenberg, da hun leste opp tallene som beskriver coronasituasjonen i Norge i dag. Video: Regjeringen. Foto: NTB Vis mer

Det er vanskelig å slå fast hvilken av luftveisinfeksjonene som utgjør den største trusselen mot de yngste, ifølge overlegen.

- Det er aldersgruppen null til fem år som generelt vil være mer utsatt. Særlig de aller yngste, null til to år. De rammes hardest av infeksjoner. Men det betyr ikke at alle blir alvorlig syke. Tvert imot vil de færreste bli det. Men de har en høyere sjanse for å måtte legges inn på sykehus.

Lav risiko for barnedødsfall

Greve-Isdahl påpeker at en influensavaksine under svangerskapet vil gi beskyttelse for barnet de første seks månedene etter fødselen.

- Vi har midler til å begrense risikoen for alvorlig utfall hos både mor og spedbarn, sier hun.

For både influensa, kikhoste og RS-virusinfeksjon er den største risikoen knyttet til det første levehalvåret.

- Det er veldig sjelden at spedbarn dør i Norge. Vi har veldig gode behandlingsmuligheter. Men det forekommer noen ganger for infeksjonssykdommer. Jeg tror ikke alle disse sykdommene vil slå til samtidig, men vi må være forberedt på at det kan skje.

Det siste dødsfallet ved kikhoste i Norge var i 2004, opplyser overlegen. I Sverige førte et utbrudd i 2014 og 2015 til at tre spedbarn døde.

- Risikoen for barnedødsfall i Norge er svært lav. De fleste kommer seg igjennom en infeksjon, men de kan bli alvorlig syke mens det står på, og RS er en vanlig årsak til seinere utvikling av barneastma.

Større risiko blant eldre

Risikoen er noe høyere for de eldre, ifølge overlegen.

- Der kan det være noe større sannsynlighet for en økning i dødsfall. Det kan skyldes at vi i en periode har hatt en underdødelighet i Norge. Det er ikke usannsynlig at det vil kunne jevne seg ut gjennom kommende infeksjonssesonger.

Det er heller ikke utenkelig at infeksjonssesongene sammenfaller med en oppblomstring av coronavirus, for eksempel Delta-varianten.

- Det kan skje. Derfor er vi veldig opptatt av å bidra til at helsetjenestene har kapasitet til å håndtere det. Vi kan få flere ting samtidig.

Greve-Isdahl sier at FHI nå er opptatt av å bidra til bredere fokus på infeksjonssykdommer.

- Oppmerksomhet, informasjon og årvåkenhet i seg selv vil ofte bidra til bedre håndtering. Vi håper at vi får høy vaksinasjonsdekning mot influensa til høsten. Vi har også tett dialog med barnelegemiljøet.

Styrke vaksinasjonen

Små barn mellom null til fem år kan være utsatt for RS-virusinfeksjon, kikhoste og influensa, mens eldre kan være utsatt for influensa og lungebetennelser.

FHI skriver dertil at «personer 65 år og eldre har økt risiko for alvorlig forløp og død av influensa. Et stort utbrudd av influensa kan ramme de eldste hardt».

Instituttet skriver i rapporten at de har bestilt flere influensavaksiner til sykehjemsbeboerne for å kunne beskytte dem bedre gjennom sesongen.

Rekordlave dødsfall

Instituttet påpeker at selv om «dette ikke er tilstrekkelig til å gi full beskyttelse i denne gruppen, vil høyere effekt kunne gi bedre kryssbeskyttelse som likevel kan forhindre alvorlig sykdom», og dette gjelder spesielt influensa.

FHI skriver i rapporten at de generelt vil styrke vaksinasjonen for influensa for denne sesongen, og «sikre at de minste barna som har økt risiko for alvorlig RS-virusinfeksjon får tilbud om passiv immunisering i henhold til gjeldende anbefalinger».

Gjennom pandemien har det vært rekordlave dødsfall av influensa, trolig grunnet det skjerpede smittevernet i samfunnet, ifølge FHI.

Ikke tidligere overvåket

Instituttet påpeker at de ikke tidligere har overvåket infeksjoner forårsaket av smittestoffer som: «RS-virus, parainfluensavirus, metapneumovirus, vannkoppevirus eller omfang av sykdom og komplikasjoner disse forårsaker»

De forklarer at man dermed har liten dokumentasjon på sykdomsbyrden for disse sykdommene.

På grunn av coronapandemien har det derimot blitt mer vanlig for helsepersonell å følge med på sykehusinnlagte med luftveisinfeksjoner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer