FHI: Venter nye omikron-varianter

Det er ventet at omikron vil dominere om kort tid. Da er det naturlig at den utvikler seg videre, forklarer Karoline Bragstad i FHI.

MUTERER: Coronaviruset har mutert flere ganger. På samme måte som delta, kan omikron mutere til nye undergrupper av samme virus. Foto: NIAID
MUTERER: Coronaviruset har mutert flere ganger. På samme måte som delta, kan omikron mutere til nye undergrupper av samme virus. Foto: NIAID Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Før omikronvarianten ble oppdaget i Sør-Afrika i slutten av november, var det deltavarianten og ulike varianter - eller undergrupper - av den, som herjet i verden.

Folkehelseinstituttet beskrev i ukerapporten for uke 46 at «det er ventet at det neste SARS-CoV-2 virus som kommer til å gi utfordringer i Europa ikke nødvendigvis er en helt ny variant av SARS-CoV-2, men en mutert utgave av deltavarianten».

Men bare kort tid etter, i uke 47, ble det slått alarm om omikronvarianten.

Seksjonsleder Karoline Bragstad i seksjon for influensa og annen luftsmitte i FHI forklarer antakelsen med at deltavarianten har vært dominerende i Norge siden juli 2021, og at det ikke var noen tegn fra andre land om spredning med andre varianter som så ut til å overta.

- Det var derfor nærliggende å tro at en videre mutert variant av delta var det som med størst sannsynlighet ville bli neste spredningsdyktige variant. At det plutselig kom melding om kraftig økende tilfeller av en helt ny variant, omikron, i Sør-Afrika var ikke helt overraskende. Slike nye varianter har jo hatt det med å dukke opp innimellom, sier hun, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer