Coronaviruset

FHI vil gi Raymond flere vaksinedoser

Oslo vil få flere vaksinedoser, dersom regjeringen lytter til FHIs råd.

LEVERANSE: Camilla Stoltenberg om AstraZeneca-leveransen i februar. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Johannes Fjeld Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +759
innlagt280 -1
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+748.0K
døde 2 920 000 +13.5K
Se mer

Analyser og matematisk modellering taler for en geografisk målretting av vaksinasjon over en periode for områder som har hatt høyt smittetrykk over tid, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en ny vurdering.

Klokka 14 tirsdag har helseminister Bent Høie kalt inn til pressekonferanse om vaksinestrategien, og i FHIs nye vurdering ligger det klare anbefalinger til regjeringen.

FHI understreker at det er usikkerhet knyttet til den videre utviklingen av epidemien, men utfra en smittevernfaglig vurdering er det grunn til å vektlegge risikoen for økt smittespredning som grunnlag for en anbefaling om geografisk skjevfordeling.

Det kommer fram av instituttets ferske rapport.

FRYKT: Statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er enige om hva de frykter mest framover: Muterte virusvarianter i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Taler for

- Det er betydelige dilemmaer knyttet til denne utredningen. Og det har vært vanskelig for FHI å gi en klar anbefaling som er basert på målene med vaksinasjon og på vår smittevernfaglige vurdering, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI og fortsetter:

- I sum mener vi at det er flere argumenter som taler for en geografisk målretting av fordeling av vaksiner for en periode, og Folkehelseinstituttet anbefaler derfor en endring av vaksinestrategien som reflekterer dette, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

FHI legger ikke skjul på at en beslutning om en geografisk målretting vil innebære at noen i en periode får færre doser på grunn av knappet på vaksiner.

SCENARIOER: FHI-direktør Camilla Stoltenberg la fram to scenarioer for framtidig vaksinasjon. Video: NTB Vis mer

To løsninger

Smitteverninstituttet skisserer to løsninger med ulik grad av skjevfordeling, en betydelig og en beskjeden.

- Vi har også vurdert virkningene av en endring i fordelingen av vaksinedoser til kommunene der vaksinedosene fordeles etter folketall og ikke etter antall i risikogrupper som nå, sier Stoltenberg.

En beskjeden skjevfordeling innebærer en anbefaling om å at noen kommuner og bydeler i Oslo skal få 20 prosent mer enn planlagt.

Dette er områder som over tid har vært hardt rammet av pandemien.

- Konkret vil en slik løsning innebære at Oslo-bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss tildeles 20 prosent flere doser i en periode, sier Stoltenberg.

Dosene vil i henhold til den beskjedne geografiske målrettingen hentes fra en reduksjon i tildelingene på tre prosent til hver av de 330 kommuner/bydeler som har hatt fire eller færre innleggelser siste halvår.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer