Fredag erklærte helsemyndighetene at PCR-testkapasiteten i de mikrobiologiske laboratoriene og testkapasiteten i kommunene er på bristepunktet. I den forbindelse anbefaler Folkehelseinstituttet regjeringen å avvikle innreisetesting.
I sine faglige vurderinger skriver FHI følgende om innreisetesting:
«Det er i dag forskriftsfestet at positive hurtigtester tatt ved grensepasseringer skal bekreftes med PCR. Smittevernmessig er det ikke grunn til å 5 prioritere disse prøvene som beslaglegger en del av kapasiteten ved enkelte laboratorier, men en endring i praksis vil kreve forskriftsendring.»
I tillegg skriver de at testing før reise, såkalt «fit-for-flight»-testing, ikke bør prioriteres.
- Hvilke konsekvenser vil det medføre om disse ordningene videreføres?
- Det vil medføre at de medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene må bruke mye ressurser på testing med liten nytte. Dermed vil analysetiden bli lenger for andre prøver, sier overlege Preben Aavitsland til Dagbladet.
Tidligere anbefaling
For øvrig anbefalte FHI å fjerne testkravet ved innreise allerede i midten av desember, men den gang anbefalte Helsedirektoratet derimot å opprettholde kravet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger