Omikronvarianten

FHI vil stoppe alle omikronutbrudd

Folkehelseinstituttet anbefaler å iverksette forberedelser til et mer alvorlig scenario som følge av omikronvariantens inntog. Inntil videre vil de stoppe alle omikronutbrudd.

STOPPE UTBRUDD: Overlege Preben Aavitsland i FHI forteller til Dagbladet at de inntil videre vil stoppe alle omikronutbrudd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
STOPPE UTBRUDD: Overlege Preben Aavitsland i FHI forteller til Dagbladet at de inntil videre vil stoppe alle omikronutbrudd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at vi må forberede oss på de første omikrontilfellene i Norge. Folkehelseinstituttet anbefaler å iverksette forberedelser til et mer alvorlig scenario.

«Først om noen uker vil vi kunne vurdere hva som er den mest sannsynlige utviklingen. Det er derfor vår anbefaling at det er nødvendig allerede nå å starte forberedelsene i smittevernet og helsetjenesten for et mer alvorlig scenario», står det skrevet i en risikovurdering av omikronvarianten.

- Hva mener dere med det?

- Vi må forberede tiltak for kommuner eller landet som kan være aktuelle å innføre dersom det viser seg at varianten sprer seg mer og gir mer alvorlig sykdom. Sykehusene må se over sine beredskapsplaner for eventuell økt belastning, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet.

Det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til omikronvariantens egenskaper. I verste fall kan den være betydelig mer smittsom, unngå mye av vaksineimmuniteten og gi mer alvorlig sykdom. «Det er et meget alvorlig scenario», mener FHI.

- Inntil videre ønsker vi å stoppe alle utbrudd med omikronvarianten. Det gjør vi for å forsinke spredningen til vi vet mer om varianten og får vaksinert flere eldre med tredje dose. Verktøyene er isolering, grundig smittesporing og rask karantene, sier Aavitsland.

TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre sier han kommer til å presentere en ny corona-strategi tirsdag. Reporter: Ingunn Dørholt. Video: Dagbladet TV / Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Maner til forberedelser

Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at vi må forberede oss.

- Vi må forberede oss på de første tilfellene i Norge. Vi har tett og løpende dialog med FHI om utviklingen. De overvåker situasjonen nøye, og vi ser på ulike tiltak vi raskt kan innføre for å forsinke innførselen av viruset til landet mens vi skaffer oss mer kunnskap og vaksinerer flere. Det er svært viktig nå å ha høyt tempo på vaksinasjon av oppfriskningsdose, sier Kjerkol til Dagbladet og fortsetter:

- Vi innførte flere innreisetiltak fredag, og nye tiltak om isolasjon og smittekarantene ved mistanke om omikronsmitte mandag. Og så ser vi på behov for ytterligere innreisetiltak og samarbeidet med EU.

Tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) orientere stortinget om coronasituasjonen i Norge. Deretter skal han, Kjerkol, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg orientere landet om coronasituasjonen i Norge på en pressekonferanse.

Guldvog forteller til Dagbladet at Helsedirektoratet har gitt regjeringen nye anbefalinger om innreisetiltak, TISK-systemet og nasjonale og regionale påbud.

- Omikronvarianten har endret vår vurdering av situasjonen i Norge. Nå er det høyere risiko og større alvor, men vi har planer for å håndtere det og håper at vi skal kunne unngå stor grad av nedstenging i tida framover, sier Guldvog til Dagbladet.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

Omikronmøter

Helsedirektoratet har sitt første møte om omikronvarianten med statsforvaltere og kommuner tirsdag.

- Vi har planlagt møter framover hvor vi skal snakke med statsforvalterne og kommunene. Vi vil raskt iverksette den dialogen som er nødvendig, også for å gi råd om hvordan man skal håndtere de første omikrontilfellene som vi oppdager i Norge.

- Hvordan skal kommunene gjøre nettopp det?

- Vi vil forsikre oss om at vi fanger opp de første omikrontilfellene, og at vi i størst mulig grad beholder kontrollen ved å kartlegge smitteveier, og på den måten hindre at smitten sprer seg.

- Hvor aktuelt er det å slå ned de første omikronutbruddene?

- Om du tenker på å slå ned slik som vi gjorde i mars i fjor, så er vi foreløpig ikke på det sporet. Men vi ønsker å forsinke at vi får omikron inn i Norge. Dermed må vi forberede tiltakene på en best mulig måte og forsikre oss om at vi gjør det som har best mulig effekt.

Helsedirektøren tror fortsatt at Norge skal kunne unngå store nedstenginger.

- Jeg tror at det blir vanskeligere å ha en like normal hverdag som vi så for oss for ei tid tilbake, men jeg tror likevel at det er mulig å unngå at vi får en stor nedstenging med store konsekvenser for reiseliv, næringsliv og kulturliv. Jeg ser for meg at vi kan ha noen felles tiltak i det offentlige rom, som gjør at vi får en redusert risiko for videre smitte i befolkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer