Omikronvarianten

FHI vil stoppe alle omikronutbrudd

Folkehelseinstituttet anbefaler å iverksette forberedelser til et mer alvorlig scenario som følge av omikronvariantens inntog. Inntil videre vil de stoppe alle omikronutbrudd.

STOPPE UTBRUDD: Overlege Preben Aavitsland i FHI forteller til Dagbladet at de inntil videre vil stoppe alle omikronutbrudd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
STOPPE UTBRUDD: Overlege Preben Aavitsland i FHI forteller til Dagbladet at de inntil videre vil stoppe alle omikronutbrudd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at vi må forberede oss på de første omikrontilfellene i Norge. Folkehelseinstituttet anbefaler å iverksette forberedelser til et mer alvorlig scenario.

«Først om noen uker vil vi kunne vurdere hva som er den mest sannsynlige utviklingen. Det er derfor vår anbefaling at det er nødvendig allerede nå å starte forberedelsene i smittevernet og helsetjenesten for et mer alvorlig scenario», står det skrevet i en risikovurdering av omikronvarianten.

- Hva mener dere med det?

- Vi må forberede tiltak for kommuner eller landet som kan være aktuelle å innføre dersom det viser seg at varianten sprer seg mer og gir mer alvorlig sykdom. Sykehusene må se over sine beredskapsplaner for eventuell økt belastning, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet.

Det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til omikronvariantens egenskaper. I verste fall kan den være betydelig mer smittsom, unngå mye av vaksineimmuniteten og gi mer alvorlig sykdom. «Det er et meget alvorlig scenario», mener FHI.

- Inntil videre ønsker vi å stoppe alle utbrudd med omikronvarianten. Det gjør vi for å forsinke spredningen til vi vet mer om varianten og får vaksinert flere eldre med tredje dose. Verktøyene er isolering, grundig smittesporing og rask karantene, sier Aavitsland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer