FHI ville fjerne fargekartet

I høst ville Folkehelseinstituttet fjerne fargekartet, som ligger til grunn for innreisekarantenebestemmelsene for reisende fra EØS- og Schengen-området.

FARGEKART: Fargekartet deler EØS- og Schengen-land i forskjellige farger, som bestemmes av smittetrykket i de enkelte landene. Foto: Folkehelseinstituttet
FARGEKART: Fargekartet deler EØS- og Schengen-land i forskjellige farger, som bestemmes av smittetrykket i de enkelte landene. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

I november anbefalte Folkehelseinstituttet regjeringen å fjerne fargekartet. Fargekartet deler EØS- og Schengen-land i forskjellige farger, som bestemmes av smittetrykket i de enkelte landene. Landets farge bestemmer om reisende skal gjennomføre innreisekarantene ved ankomst til Norge.

Overlege Ingvild Fjeldheim i FHI sier til Dagbladet at begrunnelsen for deres anbefaling fortsatt står seg i dag.

FHI’s avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer

Anbefalingen

I den endelige versjonen av en oppdragsbesvarelse som ble levert 2. november, anbefalte FHI å fjerne både fargekartet og innreisekarantene for reisende fra EØS- og Schengen-land.

«Endret testaktivitet og bruk av ikke-registrerte selvtester svekker datakvaliteten som ligger til grunn for ECDC sine indikatorer og fargekartene som utarbeides i EU/EØS/Schengen og for EUs tredjelandsliste. FHI anbefaler å avvikle fargekartene og bruken av indikatorene som ligger til grunn for vurderingene».

Anbefalingen ble også omtalt da beredskapstoppene møttes i Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser (BUB) 5. november, viser et møtereferat som Dagbladet har fått innsyn i.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

«Mindre pålitelig»

Fjeldheim viser også til FHIs besvarelse på et oppdrag som ble levert 17. september, hvor de forklarer hvorfor de mener at fargekartet er mindre pålitelig enn tidligere.

«I ECDC-kartene er andelen positive tester en viktig indikator. Med økende bruk av selvtester som ikke registres, blir denne indikatoren mindre meningsbærende», skrev FHI.

«Manglende oversikt over endringer i overvåking og teststrategier i ulike land gjør indikatorene mindre sammenliknbare og terskelverdiene er mindre relevante. ECDC-kartene er derfor mindre pålitelige som grunnlag for å bestemme innreisetiltak framover».

Fargekartet utarbeides av ECDC, som er det europeiske smittevernbyrået. I Norge må man gjennomføre innreisekarantene dersom man ikke kan framvise et gyldig coronapass når man ankommer fra EØS- og Schengen-land som er merket som røde eller mørkerøde i fargekartet.

TILLIT: De fleste i Norge har valgt å ta vaksinen. FHIs Frode Forland kommenterer vaksineutviklingen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Beholder fargekart og karantene

Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet forklarer hvorfor de har valgt å beholde innreisekarantene for personer som ikke har blitt vaksinert eller gjennomgått covid-19-infeksjon, som ankommer Norge fra røde og mørkerøde land.

«Begrunnelsen for at vi fortsatt har krav om innreisekarantene ved innreise fra røde og mørkerøde land for personer som ikke kan dokumentere at de er fullvaksinerte eller gjennomgått covid-19 siste seks måneder, er Helsedirektoratets anbefaling om å beholde dette kravet», skriver Bjørkholt i en e-post til Dagbladet.

«Det er riktig at FHI foreslo en avvikling av dette i forbindelse med besvarelsen av oppdrag 542. Helsedirektoratet var i samme besvarelse ikke avvisende til dette, men vi oppfatter det slik at de mente at dette lå litt fram i tid».

DYSTERT: Pfizer anslår at pandemien vil vare til 2024, FHIs Frode Forland kommenterer anslaget. Video: Dagbladet TV Vis mer

Situasjonen endret seg

Statssekretær Bjørkholt fortsetter:

«I det oppfølgende oppdraget, oppdrag 552 del 2, var Helsedirektoratet derimot tydelige på at det er nødvendig å beholde plikten til innreisekarantene for røde og mørkerøde land. Dette er begrunnet med at selv om vaksinasjonsgraden i Norge er svært høy, hadde utviklingen den siste tiden vist at situasjonen var usikker. Smittesituasjonen i Europa hadde utviklet seg i negativ retning den seinere tiden».

«Grunnet bekymringen for kapasiteten i helsetjenesten, mente Helsedirektoratet at det var behov for å videreføre tiltak som kan redusere risikoen for importsmitte fra disse landene».

BRILLER: At det dugger på brilleglassene når man bruker munnbind er noe mange må forholde seg til. Her får du tips hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Helsedirektoratets vurderinger

Helsedirektoratet støttet FHIs vurderinger om fargekartet innledningsvis. Likevel vurderte de at fargekartet kunne brukes inntil et eventuelt nytt system var på plass, dersom det var behov for det.

«I øyeblikket er det det beste vi har», påpekte de.

Samtidig drøftet de også muligheten for å fjerne innreisekarantenekravet for reisende fra røde og mørkerøde land i EØS- og Schengen-området, og erstatte dette med et testkrav. Seinere i november hadde imidlertid situasjonen og vurderingene endret seg.

«Utviklingen av smittesituasjonen i Europa er forverret etter levering av besvarelsen. Europa anses nå for å være episenteret for pandemien. Helsedirektoratet vurderer derfor nå at kravet til innreisekarantene for reisende fra røde og mørkerøde land bør videreføres», skrev Helsedirektoratet.

Onsdag ble Helsedirektoratet- og FHIs svar på oppdrag om innreisetiltak offentliggjort. Her kommer det fram at de er uenige om testkrav for grensepassering.

Mens Helsedirektoratet anbefaler å opprettholde testkravet for alle reisende etter grensepassering, anbefaler Folkehelseinstituttet nå å fjerne kravet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer