Nye coronavarianter påvist i Brasil:

FHI vurderer nye Brasil-råd

Flere nye varianter av coronaviruset er påvist i Brasil. Frykten er at disse er enda mer smittsommere enn variantene fra både England og Sør-Afrika.

MUTERER: Nok en gang har det dukket opp en ny mutasjon av coronaviruset. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB
MUTERER: Nok en gang har det dukket opp en ny mutasjon av coronaviruset. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere nye varianter av coronaviruset er funnet, denne gangen i Brasil. Den ene varianten er funnet i Japan, men på reisende som kom fra delstaten Amazonas i Brasil.

Det nye funnet ble bekreftet av generaldirektør i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus mandag.

Til Dagbladet sier avdelingsdirektør Line Vold at FHI følger situasjonen med de brasilianske variantene tett og vurderer også om det bør tilrås samme type oppfølging av reisende fra Brasil som fra Sør-Afrika og England.

Frykter ytterligere smittsomhet

Det var i helga at Japanske myndigheter først meldte om funnet av en ny variant på reisende fra Amazonas, men ifølge Reuters var da lite kjent om hvilke egenskaper denne varianten har.

Det ble imidlertid pekt på enkelte likheter i mutasjoner med både den engelske og den sørafrikanske varianten, noe som gjorde at man frykter at den er mer smittsom.

I en rapport om nye varianter av coronaviruset fra FHI, datert 13 januar, står det at varianten tilhører B. 1.1.248-klyngen og har tolv mutasjoner i S-proteinet. Dette dreier seg ifølge FHI om N501Y (som den engelske) og E484K (som den sørafrikanske).

«Foreløpig er bare sekvensdata tilgjengelig. Det er bekymring for at varianten har økt smittsomhet, kanskje mer enn den engelske og sørafrikanske. Foreløpig er bare sekvensdata tilgjengelig», skriver FHI videre.

Det er heller ikke den eneste varianten som har dukket opp i delstaten, melder FHI.

I delstatens Amazonas hovedstad, Manaus, meldes det også om enda en ny variant. Ifølge FHI kalles denne F1 og stammer fra B. 1.1.28- klyngen.

«Den deler flere mutasjoner med den engelske og sørafrikanske varianten, særlig N501Y og delesjonen del11288-11296 (3675-3677 SGF). Disse mutasjonene ser ut til å ha oppstått uavhengig av hverandre. I tillegg har den en rekke andre mutasjoner».

FHI skriver videre at de på nåværende tidspunkt ikke kan gjøre noen risikovurderinger av de brasilianske variantene, ettersom det bare foreligger sekvensdata.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

Stanser reisende fra 16 land

Onsdag sa Storbritannias statsminister Boris Johnson at landet ser på hvordan de kan hindre denne varianten fra å komme til - og spre seg i landet.

- Vi er bekymret over den nye brasilianske varianten … og vi gjør tiltak for å beskytte landet hva gjelder denne, sa Johnson til den parlamentariske komiteen onsdag, ifølge The Guardian.

Torsdag besluttet britiske myndigheter å stanse alle reisende fra Brasil og 14 andre Sør-Amerikanske land, samt Portugal.

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier til Dagbladet at Norge har blant Europas strengeste innreiseregler for å redusere risiko for alle varianter av viruset, men at de altså vurderer om det bør tilrås samme type oppfølging av reisende fra Brasil som fra Sør-Afrika og England.

- Det vil hele tiden oppstå nye varianter, og det viktigste er at de generelle tiltakene er gode og etterleves, legger Vold til.

Innførte portforbud

Torsdag innførte Amazonas portforbud med umiddelbar virkning, meldte The Guardian.

Bakgrunnen er en eksplosjon i coronarelaterte dødsfall.

Ifølge The Guardian kommer det nå rapporter om at flere av sykehusene i delstaten er helt tomme for oksygen, og at det vurderes å evakuere pasienter til andre delstater.

Amazonas var en av Brasils hardest rammede delstater av coronaviuset i fjor vår.

En epidemiolog i Amazonas sier til avisa at eksplosjonen i coronadødsfall som delstaten nå ser, viser at denne bølgen vil ramme enda hardere enn den første.

- Påvist i Storbritannia

Storbritannia sliter på sin side stort etter at den engelske varianten av coronaviruset herjer landet.

Denne varianten er blitt den dominerende i landet, og antas å være årsaken til den raske smitteøkningen som i januar har ført landet inn i sin tredje lockdown.

På ei uke har antall sykehusinnleggelser i England økt med 22 prosent, opplyste helseminister Matt Hancock under en pressekonferanse mandag kveld.

Samtidig advarer en av den britiske regjeringens fremste forskere om at en av de brasilianske versjonene allerede er påvist i Storbritannia, skriver BBC.

Likevel skal ikke denne versjonen fra Brasil være den som bekymrer forskerne mest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer