Coronaviruset

FHIs ferieadvarsel: Hold dere unna!

Reproduksjonstallet til Tyskland har siden fredag økt fra 1,06 til 2,88. - Nordmenn som planlegger å reise til Tyskland i sommer, bør revurdere planene sine, sier FHI-direktør Frode Forland til Dagbladet.

ADVARER: Skal flere nordmenn mot formodning bestemme seg for å reise hit i sommer, er det frykt for en større smittespredning i Norge. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det såkalte reproduksjonstallet, bedre kjent som R-tallet, er blitt sentralt for å fortelle hvordan coronapandemien utvikler seg i land verden over. Et stigende R-tall kan varsle mulig ny kraftig spredning av viruset, som igjen kan utfordre helsevesen og innbyggere.

De siste dagene har tallet økt voldsomt i Tyskland, fra 1,06 fredag til 2,88 søndag.

Tallet er basert på data innhentet fra de fire foregående dagene, og skal gjenspeile situasjonen for en til to uker siden. Økningen kommer etter at landet 15. juni lettet på restriksjoner og åpnet grensene for EU-borgere, i tillegg til reisende fra Norge, Sveits, Island, Liechtenstein og Storbritannia.

- Hva tenker FHI om at det ikke lenger er krav om kritisk innreisegrunn for norske borgere til Tyskland, hvis reproduksjonstall har steget til 2,88 de siste dagene?

- Fra 15. juni har regjeringen åpnet for reiser mellom Norge og de nordiske land bortsett fra Sverige (unntatt Gotland). Fra alle andre land gjelder fremdeles karantenekravene på ti dager ved innreise til Norge. Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, noe FHI stiller seg bak. Når et land som Tyskland i nærheten av Norge i tillegg får en tendens til økt smittespredning, er det urovekkende, og noe som må tas på alvor, sier Forland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.