Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

FHIs ferieadvarsel: Hold dere unna!

Reproduksjonstallet til Tyskland har siden fredag økt fra 1,06 til 2,88. - Nordmenn som planlegger å reise til Tyskland i sommer, bør revurdere planene sine, sier FHI-direktør Frode Forland til Dagbladet.

ADVARER: Skal flere nordmenn mot formodning bestemme seg for å reise hit i sommer, er det frykt for en større smittespredning i Norge. Video: AP Vis mer

Det såkalte reproduksjonstallet, bedre kjent som R-tallet, er blitt sentralt for å fortelle hvordan coronapandemien utvikler seg i land verden over. Et stigende R-tall kan varsle mulig ny kraftig spredning av viruset, som igjen kan utfordre helsevesen og innbyggere.

De siste dagene har tallet økt voldsomt i Tyskland, fra 1,06 fredag til 2,88 søndag.

Tallet er basert på data innhentet fra de fire foregående dagene, og skal gjenspeile situasjonen for en til to uker siden. Økningen kommer etter at landet 15. juni lettet på restriksjoner og åpnet grensene for EU-borgere, i tillegg til reisende fra Norge, Sveits, Island, Liechtenstein og Storbritannia.

- Hva tenker FHI om at det ikke lenger er krav om kritisk innreisegrunn for norske borgere til Tyskland, hvis reproduksjonstall har steget til 2,88 de siste dagene?

- Fra 15. juni har regjeringen åpnet for reiser mellom Norge og de nordiske land bortsett fra Sverige (unntatt Gotland). Fra alle andre land gjelder fremdeles karantenekravene på ti dager ved innreise til Norge. Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige, noe FHI stiller seg bak. Når et land som Tyskland i nærheten av Norge i tillegg får en tendens til økt smittespredning, er det urovekkende, og noe som må tas på alvor, sier Forland.

Beheftet med usikkerhet

Reproduksjonstallet til Tyskland er fortsatt beheftet med stor usikkerhet når smittespredningen i samfunnet har vært lav, og reiser en rekke spørsmål:

BYVETTREGLENE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om coronasituasjonen i Oslo og tiltak gjennom sommeren. Video: NTB Scanpix Vis mer

Skyldes økningen mindre lokale utbrudd? Er Tyskland på vei mot en større nasjonal smittetopp?

I den daglige coronarapporten søndag forklarte Robert Koch Institut (RKI) at tallet representerer smittesituasjonen for to uker siden, og at det er svært påvirkelig av nettopp lokale utbrudd. Særlig når smittetrykket har vært relativt lavt den siste perioden.

- Vi har forventet å kunne se små smitteutbrudd med lokal spredning i Norge og landene rundt oss, noe som mest sannsynlig er det som skjer i Tyskland nå. Landets økende R-tall trenger ikke å være uttrykk for noe dramatisk, men utviklingen må likevel følges tett, sier Forland.

SYKEHUS: En ny studie fra Harvard Medical School hevder at spredningen av coronaviruset kan ha startet så tidlig som august i fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

For selv om tallene er usikre og til dels ferske, tyder de på at smittetrykket i Tyskland er i ferd med å øke. Det ser også ut til å være langt over smittenivået i Norge, som nå skal ligge på omkring 0,67.

- Syntes FHI det er uheldig at nordmenn kan reise til Tyskland med et R-tall på 2,88?

- På generelt grunnlag er det uheldig å reise på utenlandstur hvis det ikke er strengt nødvendig, spesielt til land med en uavklart eller ukontrollert smittesituasjon. Vi tror imidlertid ikke det blir noen stor innreise til Tyskland i sommer, da myndighetenes råd har vært soleklare. Men hvis flere mot formodning bestemmer seg for å reise til Tyskland eller andre land, er det frykt for at vi kan få en større smittespredning igjen i Norge, i likhet med den vi hadde i mars, da mange kom hjem fra vinterferie.

MARKANT ØKNING: - De som reiser på ferie til land som Tyskland i sommer, må påregne seg karantene når de kommer hjem, sier fagdirektør Forland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MARKANT ØKNING: - De som reiser på ferie til land som Tyskland i sommer, må påregne seg karantene når de kommer hjem, sier fagdirektør Forland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Slakteriutbrudd

Førsteamanuensis og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge sier R-tallet i Tyskland steg betydelig i løpet av helga på grunn av coronautbrudd ved et slakteri i Nordrhein-Westfalen - langt over den kritiske verdien på 1,0.

- Vi må likevel skille mellom den såkalte fire-dagers-R, som svarer mer på kortsiktige endringer, og som anslås nå til 2,88, og den mer balanserte sju-dagers-R, som er på 2,03, ifølge Robert Koch-instituttet, påpeker Klein.

Smitteverneksperten påpeker likevel at hver coronainfiserte person smitter mellom to og tre andre og at det høye R-tallet er et gjenomsnittstall for hele forbundsrepuplikken.

- Siden antallet tilfeller i Tyskland totalt sett er lavt, har de lokale utbruddene en relativt sterk innvirkning på R-verdien. Det blir viktig å observere om R- veridien, utenfor de store slakteri-utbruddene, øker.

- FAEN TA DEG: En politimann i New York City er suspendert etter det som skjer i denne videoen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Klein mener videre at også vi i Norge bør se nærmere på coronavirusutbrudd i slakterier.

- I Tyskland og USA har vi nå sett flere store utbrudd i slakterisammenheng. Her må vi vurdere om det er kun de usikre levekårene for de ansatte som ligger bak, eller om det handler om omgivelsestemperaturen på arbeidsplassen. Slakterierimedarbeidere oppholder seg i store rom med nesten kjøleskapstemperaturer. Vi må spørre oss om det kan skyldes temperatureffekten - om viruset overføres lettere når det blir kaldt, sier Klein.

- Ekstra på vakt

Forland syntes det er mer urovekkende å se på smittetall fra store land som Pakistan, Bangladesh, Brasil og India, der det nå er en sterk økning i antall smittetilfeller. I sistnevnte land har 425 000 personer blitt smittet av coronaviruset og 13 699 personer er bekreftet omkommet, opplyser indiske myndigheter.

- Hvis nordmenn reiser til slike land med en mer uavklart situasjon, er det en høyere risiko for å frakte med seg smitte hjem til Norge.

- Er FHI redd for økt smitte fra Tyskland eller Danmark i sommer?

- Sett ut fra utviklingen noen land som har lettet på restriksjoner og åpner grenser har hatt, må vi være ekstra på vakt når vi også skal åpne for reiser til flere land. Tyskland og Danmark er imidlertid to land som har vist å ha god kontroll på å holde smitten nede, og vi har god oversikt over situasjonen og kontakt med myndighetene i disse landene.

Forland kommer med en klar oppfordring:

- Nordmenn som planlegger å reise til Tyskland i sommer, gjør det i strid med regjeringens anbefaling, og bør revurdere planene sine. De som reiser, må påregne seg karantene når de kommer hjem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!