FHIs frykt for jula

De neste seks månedene vil det være vedvarende fare for at epidemien kommer ut av kontroll lokalt, regionalt eller nasjonalt, ifølge FHI. De er også bekymret for den kommende julefeiringen.

FRYKTER OSLO-SMITTEN: FHI er bekymret for at folk fra Oslo skal spre viruset rundt i landet når mange reiser utenbys til jul. Foto: Erik Johansen / NTB
FRYKTER OSLO-SMITTEN: FHI er bekymret for at folk fra Oslo skal spre viruset rundt i landet når mange reiser utenbys til jul. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en fersk risikorapport.

Smittespredningen i Norge er stabilt høy, men med store lokale variasjoner. Den sterke økningen i antallet meldte tilfeller og sykehusinnleggelser ser ut til å avta.

- Dette kan være en begynnende effekt av de nye tiltakene fra slutten av oktober og begynnelsen av november, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Fare for ny økning

Situasjonen er imidlertid ustabil med fare for ny økning. Det er behov for vedvarende sterk innsats for å redusere smittespredningen i Oslo-området samtidig som kommuner ellers i landet må oppdage og raskt få kontroll på sine utbrudd.

Ifølge rapporten vurderer FHI at det er stor sannsynlighet for at enkelte kommuner eller kommunegrupper, særlig i Oslo-området, vil ha et vedvarende høyere nivå gjennom vinteren.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

FHI er også bekymret for de kommende ukene og jula som nærmer seg.

- Bekymringen de nærmeste ukene er særlig knyttet til utenlandske personer som skal besøke slekt i Norge i jula og norske studenter og utenlandsarbeidere som kommer hjem til jul, heter det i rapporten.

Bekymret for Oslo-studenter

Sannsynligheten for at smittede reisende til Norge skal sette i gang lokal oppblussing, øker med antallet personer og med nærhet og varighet av kontakt med personer i Norge, skriver FHI.

- Vi er derfor særlig bekymret for dem som kommer hjem til Norge etter studier eller arbeid i utlandet og som har sin karantene i familiehjemmet.

Risikoen for økende importsmitte til Norge vurderes som moderat, gitt videreføring av råd og restriksjoner med samme virkning som i dag.

De beskriver smittesituasjonen i Norge som skjør, og regner med flere lokale utbrudd de kommende ukene. Særlig er bekymringen knyttet til juleaktiviteter, som konserter, gudstjenester, familieselskap, julebord og juleavslutninger. Som aller er sammenkomster som kan føre til økt smittespredning.

At flere reiser innenlands før jul, kan også spre smitten ut fra de hardest rammede områdene. Dette gjelder særlig studenter som reiser hjem fra Oslo-området til andre deler av landet.

ANNERLEDES: Årets julefeiring ser ut til å bli ganske annerledes for mange, og dette er det assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad mener du bør tenke på. Vis mer

- Stadig trussel

FHI vurderer at kommunenes evne til å håndtere utbrudd har blitt bedre utover høsten, og at de som regel klarer å få lokale utbrudd under kontroll. De er likevel bekymret for at man ikke skal oppnå kontroll raskt nok, og dermed vil miste oversikten. Konsekvensen er en regional oppblomstring, slik man har sett i Oslo og Bergen.

- Slike regionale situasjoner med stadig høyt nivå representerer en stadig trussel for spredning til andre deler av landet og stadig fare for lokale utbrudd i andre kommuner. Det ser ut til at situasjonen i Oslo-området er i ferd med å komme under bedre kontroll, men det vil fortsatt være behov for forsterkede tiltak, skriver FHI.

Sannsynligheten for økt spredning i Norge vurderes nå som høy på lokalt nivå og høy på regionalt nivå. Sannsynlighet for økt smittespredning på nasjonalt nivå, der smitten ikke er knyttet til identifiserte lokale utbrudd, vurderes som moderat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer