Fiasko for Forsvarets miljøammunisjon

Helseplagene har blitt så omfattende at Forsvaret vurderer å stanse all bruk av blyfri ammunisjon.

BLIR SYKE: Soldatene blir syke av å skyte med forsvarets nye standardrifle, HK416. Årsaken er avgassene til den nye miljøammunisjonen som gir akutte helseplager som kan vare i dagesvis. Foto: Forsvaret
BLIR SYKE: Soldatene blir syke av å skyte med forsvarets nye standardrifle, HK416. Årsaken er avgassene til den nye miljøammunisjonen som gir akutte helseplager som kan vare i dagesvis. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Halvannet år etter at Dagbladet avslørte store problemer med Forsvarets nye miljøammunisjon, vurderer Forsvaret å stanse bruken av den blyfrie ammunisjonen og gjeninnføre tradisjonelle blykuler.

Forsvarsledelsen vedgår at de nå har en betydelig utfordring i å håndtere problemene med den nye ammunisjonen, og at omfanget av fysiske helseplager blant soldater som bruker den bare øker i omfang.

Ble bagatellisert Da Dagbladet avslørte problemene med ammunisjonen for halvannet år siden, bagatelliserte forsvarsledelsen problemene.

-Jeg ser at det i media tas til orde for øyeblikkelig stopp i bruken av blyfri ammunisjon. Det er etter Forsvarets mening en overreaksjon, sa stabssjef og nummer to i forsvaret, viseadmiral Jan Eirik Finseth, til Dagbladet 6. mai 2009.

- Med den informasjonen vi har i dag er det ikke aktuelt for Forsvaret å stoppe bruken av denne ammunisjonstypen, fastslo Finseth.

Full retrett Men nå er det samme mann som vurderer å stoppe bruken av ammunisjonstypen, og gå tilbake til tradisjonell blyammunisjon.

- Det er viktig at vi ikke utsetter våre soldater for noe som kan utgjøre helseskade, sier Finseth til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer