Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiasko for Forsvarets miljøammunisjon

Helseplagene har blitt så omfattende at Forsvaret vurderer å stanse all bruk av blyfri ammunisjon.

BLIR SYKE: Soldatene blir syke av å skyte med forsvarets nye standardrifle, HK416. Årsaken er avgassene til den nye miljøammunisjonen som gir akutte helseplager som kan vare i dagesvis. Foto: Forsvaret
BLIR SYKE: Soldatene blir syke av å skyte med forsvarets nye standardrifle, HK416. Årsaken er avgassene til den nye miljøammunisjonen som gir akutte helseplager som kan vare i dagesvis. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Halvannet år etter at Dagbladet avslørte store problemer med Forsvarets nye miljøammunisjon, vurderer Forsvaret å stanse bruken av den blyfrie ammunisjonen og gjeninnføre tradisjonelle blykuler.

Forsvarsledelsen vedgår at de nå har en betydelig utfordring i å håndtere problemene med den nye ammunisjonen, og at omfanget av fysiske helseplager blant soldater som bruker den bare øker i omfang.

Ble bagatellisert Da Dagbladet avslørte problemene med ammunisjonen for halvannet år siden, bagatelliserte forsvarsledelsen problemene.

-Jeg ser at det i media tas til orde for øyeblikkelig stopp i bruken av blyfri ammunisjon. Det er etter Forsvarets mening en overreaksjon, sa stabssjef og nummer to i forsvaret, viseadmiral Jan Eirik Finseth, til Dagbladet 6. mai 2009.

- Med den informasjonen vi har i dag er det ikke aktuelt for Forsvaret å stoppe bruken av denne ammunisjonstypen, fastslo Finseth.

Full retrett Men nå er det samme mann som vurderer å stoppe bruken av ammunisjonstypen, og gå tilbake til tradisjonell blyammunisjon.

- Det er viktig at vi ikke utsetter våre soldater for noe som kan utgjøre helseskade, sier Finseth til Dagbladet.

I et brev til alle forsvarsgrenene erkjenner Finseth at Forsvaret har en betydelig utfordring i å håndtere problemene med den nye ammunisjonen.

Legene i Forsvaret får stadig flere rapporter på soldater som blir syke i dagesvis etter skyting med blyfri ammunisjon. Bedriftslegen i Bardufoss skal alene ha fått inn over 20 bekymringsrapporter. Ved en anledning skal 25 soldater ha blitt syke under samme skyting. Hovedverneombudene i Forsvaret har slått alarm og er i tett dialog med forsvarssjefen.

All skyting med blyfri ammunisjon skal nå registreres og rapporteres ned til hver enkelt soldat for å kartlegge helseplagene. Om noen uker skal resultatet evalueres. Allerede nå tyder mye på at blyammunisjon blir gjeninnført. En ny og forbedret miljøammunisjon vil tidligst være utviklet i 2013.

Ble aldri testet Miljøammunisjon, der den milgjøgiftige blykjernen er byttet ut med med stål, dukket opp i 2007 etter press fra miljøbevegelsen og regjeringen i forbindelse med utbyggingen av skytefelt region Østlandet.

Men som Dagbladet avslørte i 2009, ble aldri den nye ammunisjonen testet ut på norske våpen før innføringen. Dette førte til flere ulykker og store problemer blant annet for den norske styrken i Afghanistan.

Funksjonsfeil, ulykker og økt slitasje på våpnene førte til løpsspreng og fullt skyteforbud på maskingeværet MG3. Adelinger som Telemark Bataljon nektet å ta i bruk ammunisjonen til sine gamle AG3.

Soldatene blir syke Da Forsvaret begynte innfasingen av sitt nye standardgevær HK416, begynte helseplagene å melde seg.

VURDERER STANS: Stabssjefen i Forsvaret, viseadmiral Jan Erik Finseth, vurderer nå stans i bruken av blyfriammunisjon, og gjeninnføring av kuler med bly. Foto: Forsvaret'
VURDERER STANS: Stabssjefen i Forsvaret, viseadmiral Jan Erik Finseth, vurderer nå stans i bruken av blyfriammunisjon, og gjeninnføring av kuler med bly. Foto: Forsvaret' Vis mer

I mai 2009 kunne Dagbladet avsløre at stadig flere soldater ble syke etter skyting med det nye geværet.

På kort tid ble det i uavhengige rapporter meldt om 40 skyttere med samme type helseplager og symptomer:

• Sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter skyting
• Ubehagelig hoste i flere timer etter skyting
• Kvalme, feber, hodepine, sår hals, generell slapphet
• Ubehag, leddsmerter
• Søvnproblemer og kaldsvetting om kvelden etter skyting

«På kvelden måtte elevene kansellere egentrening fysisk grunnet smerter/stikking i bryst, hodepine, sår hals og enkelte hadde ubehag i ledd. To av befalet hadde kaldsvettet og vanskeligheter med å sove samme kveld. Ubehaget og symptomene er også fremtredende dagen etter hos enkelte», skrev en skyteleder fra Heimevernets befalskole på Værnes i en bekymringsmelding datert 2. desember 2008.

Forsvares egne forskere har konkludert med at avgassene under skyting gir soldatene metallfeber, en yrkessykdom som ofte rammer sveisere, og som på sikt muligens skader lungene. Det er det harde prosjektilets friksjon med geværløpet som utvikler den giftige gassen skytterne puster inn.
 
Store kostnader Hva en utskifting av ammunisjon vil koste er foreløpig uklart. Forsvaret har allerede bundet seg til kjøp av 20 millioner miljøskudd til HK416 i år. Dette vil koste 100 millioner kroner. Samtidig vil det ta seks måneder før NAMMO er i stand til å levere ny blyammunisjon til geværet, opplyser Forsvaret.

Hvis blyammunisjonen gjeninnføres må trolig også beredskapslagrene skiftes ut. Hvor mye dette vil koste er for tidlig å si, opplyser Forsvaret.

RAPPORTERING: Forsvarssjef Harald Sunde har hatt flere møter med hovedverneombudet i Forsvaret den siste tiden. Nå skal all skyting med blyfri ammunisjon registreres ned til minste detalj for å kartlegge omfanget av helseplager. Foto: Håkon Eikesdal
RAPPORTERING: Forsvarssjef Harald Sunde har hatt flere møter med hovedverneombudet i Forsvaret den siste tiden. Nå skal all skyting med blyfri ammunisjon registreres ned til minste detalj for å kartlegge omfanget av helseplager. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!