Fiasko-ranerne

De stormet fram med maskinpistoler, fyrte av flere skudd og slo ned en vekter. Men ransutbyttet ble null.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tydelig inspirert av ranerne som i romjula fikk med seg 30 millioner kroner, forsøkte fire unge menn å rane DnBs tellesentral i Oslo i går.

Etter det Dagbladet erfarer, tror politiet at fiaskoranet på Løren i går ble utført av fire personer tilhørende det samme kriminelle miljøet som angivelig står bak rekordranet 28. desember i fjor.

Etterforskningen rettes nå i første omgang mot dem som kalles «pinglene» - den yngre generasjonen av den såkalte Tveita-gjengen.

Tidligere har ranerne slått til mot vektere fra Securitas. I går var det transportørselskapet Sikkerhet & Etterforskningssentralen (SES) som ble utsatt.

Brutalt

Da de to vekterne kom kjørende i går morges, braste ranerne rett inn i fronten på bilen deres med en Chevrolet Suburban utstyrt med kufanger.

Videre tvang de vekterne til å åpne en safe i DnBs hovedkontor. Men da de oppdaget at vekterne ikke hadde nøkler, forsøkte ranerne å skyte opp safen.

- Transportørene har ikke mulighet til å komme til verdiene. Dersom uvedkommende forsøker å åpne safen, vil innholdet øyeblikkelig bli destruert, opplyser avdelingssjef Roy Gjerde i SES.

Uten spor

Ranerne forsvant i en blå Audi A6, en bil som benyttes flittig ved pengetransportran.

Politiet har angivelig ingen spor etter ranerne. Ikke denne gangen heller.

Aldri har politiet kunnet vise til dårligere oppklaringsresultater.

Siden oktober 1998 er ni pengetransporter ranet. Bare i ett tilfelle har etterforskningen resultert i tiltale.

I tre av de andre ranene er personer pågrepet og siktet, men bevisene er angivelig av varierende kvalitet.

En 32-åring er tiltalt etter Enebakk-ranet. Utbyttet var 15 millioner kroner. Han nekter straffskyld og er ikke dømt. En venn av mannen ble også siktet. Han satt fire uker i varetekt, før politiet ble nødt til å løslate ham. Saken er henlagt etter bevisets stilling.

Saksøkes

Advokat Sverre Næss, som forsvarer mannen, er oppgitt over politiet.

- Politiet blir saksøkt for et sekssifret beløp, sier han.

Felles for ranene er at politiet sliter. De har få spor, og ranerne har tydelig innside-informasjon. Det gjør at de kan slå til på rett tidspunkt og forsvinne uten å legge igjen sikre spor.