-  Fiasko

Frontfiguren for Live Aid-kampanjen, Sir Bob Geldof, er skuffet over FN-toppmøtets vage formuleringer om kampen mot fattigdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  Dette er dessverre en fiasko og jeg er selvsagt skuffet, sier Bob Geldof.

Han er i New York for å føre Live Aid-kampanjen videre og har møter med en rekke statsledere under toppmøtet her.I teksten som statslederne fra 170 land skal vedta i morgen gis det støtte til FNs såkalte tusenårsmål, men ingen forpliktelser for økt bistand for å nå disse målene.

Tusenårsmålene er et sett mål for reduksjon av fattigdom og forbedring av sosial standard innen 2015.

Lykkes ikke

En rekke av verdens rike land, deriblant Norge, har lenge kjempet for å forplikte verdens utviklede land til å gi 0,7 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt i bistand. Det lykkes ikke.

Nå heter det bare at statslederne «ønsker velkommen de økte ressursene som blir tilgjengelige» når mange land på egen hånd har forpliktet seg til bistandsmålet.

-  Ikke annet å vente

Aktivisten Bob Geldof er ikke imponert.

-  Men det var ikke annet å forvente. Jeg mener uansett at det som skjer her ikke betyr så mye. Det som betyr noe er forhandlingene om internasjonal handel i Verdens handelsorganisasjon og arbeidet for å slette gjeld. Det er her de konkrete og følbare skrittene i kampen mot fattigdom kan komme, sier han.

I FN hovedkvarteret tolker man likevel slutterklæringen som en liten seier.

Dragkamp mot USA

I utgangspunktet kjempet USAs erkekonservative FN-ambassadør John Bolton for å fjerne alle referanser til tusenårsmålene i teksten. Først denne uka snudde USA og aksepterte at målene nevnes i teksten.

Men USA står beinhardt mot det voksende kravet om at alle land skal gi 0,7 prosent av BNP i bistand. Bush-regjeringen mener utvikling ikke er avhengig av størrelsen på bistanden, men også av godt styresett, god økonomisk styring og vekst i privat sektor.

IKKE TIL Å RIKKE: President Bush, John Bolton og Condoleezza Rice.
SKUFFET: Sir Bob Geldof mener teksten som verdens statsledere har blitt enige om er et svært sløvt våpen i kampen for å utrydde fattigdom.