Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fiaskomøte i WTO

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• WTO-forhandlingene er i en slags krise, men dette er ikke et nederlag, eller et sammenbrudd, bedyret utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at ministermøtet i Geneve pakket sammen to dager før tiden. Om man kaller det krise eller sammenbrudd, avdekket møtet en så stor kløft mellom rike og fattige land at det er vanskelig å se en løsning innen USAs forhandlingsfullmakt løper ut neste sommer.

• Den såkalte Doha-runden som verdens handelsorganisasjon er inne i, skal ha ulandenes interesser i fokus. Ulandene hevder det langtifra har vært tilfellet så langt i prosessen, og at de rike landene med USA og EU i spissen som vanlig er ensidig opptatt av markedstilgang for industrialiserte nasjoner, samtidig som de ønsker fortsatt å beskytte egne markeder. Nøtten i forhandlingene er landbruk, som er viktig og sårbart for alle nasjoner.

• Men skillelinjene mellom de 149 medlemslandene er ikke så entydige som det ofte blir fremstilt. Ulandene har forskjellige interesser avhengig av størrelse og utvikling; det samme har de rike landene. Det er også interessemotsetninger på nasjonalt plan. Noe av dilemmaet illustreres i den norske delegasjonen, hvor Støre og landbruksminister Terje Riis-Johansen kjemper for å bevare høye tollsatser for norsk landbruk, mens Støre og fiskeriminister Helga Pedersen kjemper for økt markedsadgang for fisk. Fiskerinæringen føler i denne omgang at den er blitt nedprioritert i forhold til landbruk.

• Landbruksgiganten USA fikk med rette hovedskylda for helgas sammenbrudd. USAs handelsutsending sto steilt på sine krav om reell markedstilgang samtidig som landet viser liten vilje til å kutte i internstøtten til landbruket. Nå spilles ballen i første omgang over til det kommende G8-møtet i St. Petersburg, deretter håper man på et nytt møte i WTO i juli. Som Støre påpeker er det først og fremst de store landene som må gå i seg selv for å vurdere hvilke politiske beslutninger de er villig til å ta. Norsk landbruk var fornøyd med helgas sammenbrudd. Men på lengre sikt har alle grunn til å være bekymret for WTOs fremtid som handelsinstrument. Særlig små nasjoner som Norge er helt avhengig av internasjonale kjøreregler.

LEDER