Fidel Castro går av etter nesten 50 år som leder

Trekker seg som leder for kommunistpartiet.

I KJENT POSITUR: Fidel Castro hamrer sjelden løs fra talerstolen lenger. Derfor har 84-åringen bestemt seg for å gi seg som partileder. Foto: Javier Galeano/AP
I KJENT POSITUR: Fidel Castro hamrer sjelden løs fra talerstolen lenger. Derfor har 84-åringen bestemt seg for å gi seg som partileder. Foto: Javier Galeano/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fidel Castro (84) trekker seg som leder i det kubanske Kommunistpartiet, det ble kjent under en partikongress i Havana i dag, melder AFP.

Han har gitt beskjed til sin yngre bror Raul, som har overtatt styringen på Kuba etter at Fidel Castro ga fra seg makta som følge av dårlig helse i 2006.

Til nå har han derimot beholdt makta i partiet, som førstesekretær. Likevel understreker Fidel at det er broren Raul som har drevet partiet i denne perioden.

300 forslag - Raul visste at jeg ikke ville akseptere en formell rolle i partiet i dag, sier Castro til Cubadebate.cu.

Det at Fidel Castro nå trekker seg som partileder, vil neppe føre til noen merkbare endringer i landet.

- Raul har alltid formidlet de ideene som har vært planlagt, sier 84-åringen.

Før Castros avskjed har partikongressen i hovedsak handlet om Kubas økonomi. Den er hardt presset og myndighetene prøver å finne måter å løse problemet på. De 1000 delegatene skal i løpet av fire dager stemme over 300 forslag innen landets økonomi.

En av reformene er å - over tid - kutte én million statlige jobber og desentralisere jordbrukssektoren, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det går nå også mot en bolighandelsendring, som gjør at kubanere skal få lov til å kjøpe og selge hus for første gang siden revolusjonen i 1959.

Gamle ledere Og når partiet formelt sett skal velge en ny leder, ender nok det som Fidel Castro ønsker: Hans fire år yngre bror Raul vil overta lederklubba.

En større utfordring har det vært for partiet å sørge for ettervekst i ledelsen.

Raul har selv bikket 80 år og de fleste andre i toppledelsen er over 70.

- Det er virkelig pinlig at vi ikke har klart å løse dette problemet de siste tiåra, har Fidel Castro tidligere uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer