BERUSET: President Raul Castro sammen med den nå avsatte utenriksministeren Felipe Perez Roque, januar i år. Foto: AFP/Adalberto Roque/SCANPIX
BERUSET: President Raul Castro sammen med den nå avsatte utenriksministeren Felipe Perez Roque, januar i år. Foto: AFP/Adalberto Roque/SCANPIXVis mer

Fidel mener avsatte ledere var beruset av makt

Lillebror ga mektige ministre sparken i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fidel Castro sa tirsdag at de to cubanske lederne som ble avsatt i går, var blitt beruset av makt og derfor ikke lenger var verdig til å inneha sine høye posisjoner.

I en kommentar som ble lagt ut på internett, synes han å referere til tidligere utenriksminister Felipe Pérez Roque og kabinettsjef Carlos Lage, som begge ble ansett for å være lovende unge ledere inntil de ble fjernet mandag.

«Maktens honning, som de ikke hadde gjort noe offer for å oppnå, vekket i dem ambisjoner som drev dem til en uverdig rolle,» skrev den tidligere presidenten.

Han nevnte dem ikke ved navn, men refererte til «de to som er framhevet av nyhetsbyråene som de mest berørte».

Både Pérez og Lage var nære medarbeidere av Fidel Castro i mange år før han gikk av på grunn av sykdom i fjor og overlot presidentstillingen til broren Raúl. Begge fortsetter som medlemmer av statsrådet, og Lage har trolig fortsatt stillingen som visepresident.

Lage ble oppfattet som en tilhenger av økonomiske reformer, mens Pérez Roque nylig snakket håpefullt om et bedre forhold til USA etter at Barack Obama ble valgt til president.

Lage er en upretensiøs mann som kjørte en sliten Lada lenge før ministrene ble pålagt å kjøre små biler, og Pérez Roque har en åpen personlighet som gjorde ham godt likt blant cubanere flest.

President Raúl Castro utnevnte åtte nye ministre og fjernet to departementer i rokkeringen han gjorde i regjeringen mandag.

Ny utenriksminister er Bruno Rodríguez, som har vært FN-ambassadør og derfor har bodd lenge i USA og snakker flytende engelsk.

(NTB)

SIST SETT: Chilenske presidenten Michelle Bachelet på sykebesøk hos Fidel Castro 13 februar 2009. Foto: REUTERS/SCANPIX
SIST SETT: Chilenske presidenten Michelle Bachelet på sykebesøk hos Fidel Castro 13 februar 2009. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer