Fido blir skuddsikker

Det er ikke bare soldatene som må beskytte seg i Irak. Nå får alle militærhundene skuddsikre vester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å gå tur med hunden er ikke en like stor fornøyelse utenfor Bagdad som i Frognerparken. Amerikanerne har 30 hunder i Irak, og nå har alle fått sin egen skuddsikre vest. Den skal brukes når de skal patruljere risikoområder og når de er stasjonert på kontrollposter.

Kollegene i Afghanistan har lenge kunne logre over at sikkerhetsutstyret er på plass, og for rundt to uker siden fikk også Fido og vennene hans i Irak sine vester, melder nyhetsbyrået AP.

Hundestøvler

- Alt som kan gjøres for at hundene skal være trygge, er verdt prisen, sier sersjant Darren Smith.

Sammen med hunden Kastor gjennomsøker han bygninger og passer på kontrollposter.

Så langt er ingen av invasjonshundene drept i Irak. Men Jarrod Zaleski, som er sjef for militærets kennel i Irak, er likevel svært opptatt av ivareta sikkerheten deres.

Flere hunder har fått skader i potene, etter at de har tråkket i knust glass. Derfor har de allerede fått tykke hundestøvler.

- Alt vi trenger nå, er at noen finner opp en hjelm for hundene. Da er vi i mål, sier Zaleski.

Tunge løft

Skuddsikre vester for hunder kom i bruk allerede under andre verdenskrig, melder AP. For fem år siden veide vestene rundt 15 kilo, og var for tunge til å være praktiske i de fleste situasjoner.

Nå er vestene laget av kevlar, og veier bare halvparten.

Vestene til de tobeinte soldatene er ganske like, men inneholder i tillegg keramiske plater som beskytter mot kuler av høyere kaliber.

Hovedårsaken til at det er utviklet skuddsikre vester for hunder, er nok ikke fordi mennesket er hundens beste venn. Men det koster rundt 350 000 kroner å trene opp en skikkelig militærbikkje. Vestene koster bare 8000 kroner.

PÅ JOBB: Denne hunden sjekker en irakisk politibil utenfor Falluja i Irak.